Началникът на суданската армия и фактически управник на Судан генерал

...
Началникът на суданската армия и фактически управник на Судан генерал
Коментари Харесай

Защо светът следи много внимателно изхода от конфликта в Судан

Началникът на суданската войска и в действителност властник на Судан военачалник Абдел Фатах Бурхан началникът на суданската войска и в действителност властник на Судан военачалник Абдел Фатах Бурхан.

Докато Съединени американски щати и други западни страни изтеглят жителите си от Судан, дребен брой израелци в южната част на африканската страна са в сигурност, оповестява израелска организация за търсене и избавяне на жители. Междувременно израелски анализатори следят обстановката със угриженост, съобщи израелската организация ТПС.

Борбата за власт сред военачалник Абдел Фатах Бурхан, фактическият боен водач на Судан, и неговия заместител военачалник Мохамед Хамдан Дагало на 15 април прерасна в открити боеве сред силите, лоялни на двамата генерали. По данни на Световната здравна организация към Организация на обединените нации в боевете са починали 413 души, най-вече цивилни.

Д-р Ехиел Лейтер, общоприет шеф на изследователския институт Йерусалимски център за публични въпроси, изяснява пред ТПС за какво израелците и останалата част от света ще наблюдават доста деликатно изхода от спора.

" Судан има доста дълга граница с Червено море. Това е от решаващо значение за интернационалната търговия. Четиридесет % от европейския импорт минава през Червено море, а 15% от целия интернационален нефт също минава оттова. Това е от голямо значение ", споделя Лейтър.

" Контрабандата на оръжия от Иран към Газа минава през Червено море. Единият метод е да разтоварват оръжията в судански пристанища, да ги транспортират по суша до Синай и да ги внасят в Ивицата Газа през тунели. Другият метод е да ги транспортират с по-малки лодки непосредствено до Синай, където ги посрещат бойците на Хамас. Военното съдействие със Судан ще ограничи контрабандата на оръжия ".

Той добави, че Судан е подготвен да обърне тил на вълната на радикалния ислям, разпространяваща се в Африка на юг от Сахара. " В момента районът е епицентър на радикалния ислям в регион, който се простира от Мавритания до Судан. Ако успеем да си сътрудничим със Судан, с цел да спрем вълната от младежи, които се причисляват към терористични организации, това ще се отрази добре на останалата част от Африка на юг от Сахара. "

Лейтер също по този начин отбелязва, че зараждащите се израелско-судански връзки имат специфична символика.

Позовавайки се на срещата на върха на Арабската лига през 1967 година, извършена в Судан след Шестдневната война, Лейтер сподели: " Хартум е столицата на арабското отменяне. Трите " не " на Хартум бяха: никакъв мир с Израел, никакви договаряния с Израел и никакво признание на Израел. Ако пет десетилетия по-късно Израел подписа мир със Судан, това ще е доста показателно за обръщането на вълната на отхвърлянето. "

Судан подписа Авраамовите съглашения през януари 2021 година като част от договореност със Съединени американски щати, с цел да бъде изваден от листата на страните, избрани като спонсори на тероризма. За разлика от Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко обаче, Судан не е подхванал никакви стъпки за нормализиране на връзките, като да вземем за пример отваряне на посолства.

" Суданската общност не е подготвена " за открити дипломатически връзки с Израел, изяснява Лейтър пред ТПС. " Осъществяването на мир сред страните би трябвало да доближи до хората на улицата, а те (властите) се нуждаят от единодушието им. Не е задоволително необятната общност да се съгласи. "

След подписването Ели Коен, тогавашен министър на разузнаването на Израел, става първият министър от израелското държавно управление, за който се знае, че е посетил Хартум. Той води делегация от чиновници на разузнаването и сигурността, които разискват със суданските си сътрудници дипломатически въпроси, въпроси на сигурността и стопански въпроси.

Когато Судан подписва споразуменията, страната е ръководена взаимно от военачалник Бурхан и цивилния министър-председател Абдала Хамдок. Хамдок се опълчи на присъединението към Авраамовите съглашения и съобщи, че служебното държавно управление няма мандат да подпише документа.

Бурхан завзема цялата власт с боен прелом през октомври 2021 година

Администрацията на американския президент Джо Байдън прикани Бурхан да съобщи властта на определено държавно управление - позиция, която Лейтър назова " глупава ".

Лейтър сподели: " Може да станем очевидци на повтаряне на случилото се в Египет през 2011 година, когато " Мюсюлмански братя " се пристигнаха на власт и поеха ръководството. Последното нещо, от което се нуждаем в Судан, е завладяване на властта от мюсюлмански екстремисти. "

Судан се пробва да се реинтегрира със Запада след 30 години на репресии и изолираност по времето на Омар Башир, който се съюзи с Иран. Запитан за вероятно иранско присъединяване в боевете в Судан, Лейтър споделя: " Ключът към разбирането на (ситуацията в) Африканския рог е следният: Колкото по-големи са неустойчивостта, етническите спорове и политическото напрежение, толкоз е по-добре за Иран. Изхождайки от обстоятелството, че Иран се възползва (от положението), можем да заключим, че евентуално той е основал неустойчивостта. "

Обяснявайки наличието на не огромния брой израелски селскостопански служащи в Судан, Лейтер съобщи, че Хартум би трябвало да изхранва към 40 милиона души и има " обезверена потребност " от израелска агротехника и помощ.

" Израелските умения във връзка с устойчивата оранжерийна технология са от решаващо значение за Судан ", сподели Лейтер.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР