Началникът на полицията в Канзас беше отстранен след полицейска атака срещу местен вестник

...
Началникът на полицията в малък град в Канзас беше отстранен
Коментари Харесай

Началникът на полицията в малък град в Канзас беше отстранен от длъжност в четвъртък, след като неговият отдел проведе противоречива атака в местен вестник миналия месец, която предизвика критики от защитници на пресата относно това дали нарушава правата на Първата поправка.

Суспендирането на шефа на полицията в Марион Гидиън Коди беше съобщено в петък от Marion County Record, същият вестник, който беше обискиран. Кметът на Марион Броган Джоунс потвърди спирането пред Асошиейтед прес в събота.

Полицията нахлу във вестника на 11 август, като конфискува лични мобилни телефони, компютри, файловия сървър на вестника и друго оборудване. Полицията нахлу и в дома на Джоан Майер, 98-годишната съсобственица на вестника. Майер припадна и почина в дома си на следващия ден, 12 август.

три вероятни клетвени декларации, които бяха в основата на заповедта за обиск, не бяха подадени в щатския съд до 14 август, три дни след провеждането на обиска.

В клетвените декларации, получени от CBS News, се твърди, че са подписани от магистрат съдия Лора Виар на 11 август.

„Докато клетвените декларации претендират да бъдат подписани пред магистрат Виар в деня на незаконните претърсвания не е предоставено обяснение защо те не са били подадени преди извършването на незаконните обиски“, каза Роудс в изявление през август.

Около седмица след акцията, прокурорът на окръг Марион Джоел Енси обяви, че има „недостатъчно доказателства“, за да оправдае акцията, и каза, че е наредил на полицията да върне всички иззети материали.

Бюрото за разследване на Канзас провежда независимо разследване на инцидента. Според записа Мейфийлд първоначално не е искал да отстрани Коуди, докато бюрото не публикува доклада си за разследването. Доклад все още не е публикуван публично.

Федералният закон за защита на личните данни защитава журналистите и редакциите от повечето претърсвания от страна на правоприлагащите органи, като изисква полицията обикновено да издава призовки, а не заповеди за обиск.

— Ализа Часан допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР