Началникът на Пето РУП Иван Чочков е роден през 1971

...
Началникът на Пето РУП Иван Чочков е роден през 1971
Коментари Харесай

Новият шеф на Пето: Ботаническата градина е ахилесовата...

Началникът на Пето РУП Иван Чочков е роден през 1971 година в Пловдив. Израснал е в квартала край Централна гара. Завършил е с отличие тогавашната гимназия „ Георги Димитров “, милиционерското учебно заведение в Пазарджик и Академията на Министерство на вътрешните работи в столицата. Преминал е и образование в Международната академия по правоприлагане към ФБР ILEA в Будапеща.

В системата на Министерство на вътрешните работи стартира работа през 1991 година, като последователно минава през всички равнища в йерархията - постови, патрулен служител на реда, младши областен контрольор. После става действен служащ в Трето районно, а по-късно влиза в групата за следствие на обири на МПС и връщането им против откуп към Регионалната дирекция. През 2001 година стартира работа в група „ Убийства “, а през 2005 година поема управлението на група „ Грабежи “. От 2010 до лятото на 2018 година оглавява бранш „ Оперативен разбор “ към ОД на МВР-Пловдив. Със заповед на вътрешния министър е назначен за шеф на Районното ръководство в „ Тракия “, като поема поста на 10 септември т.г.

Иван Чочков е женен, татко на 3 момчета. Признава, че е разпален риболовец. Обича да кара ски и сърф.
----------------------------- ---------------------------------------------

- Г-н Чочков, съгласно статистиката закононарушенията в регион „ Тракия “ са много по-малко, в сравнение с в другите елементи на града. На какво се дължи това съгласно Вас?

- Наистина „ Тракия “ е относително спокоен регион. По неофициални данни тук, в така наречен „ спалня на Пловдив “, обитават към 100 хиляди души. За разлика от другите елементи на града, тук са по-малко и тежките закононарушения, и всекидневно извършващите се в целия град обири и грабежи. Това е една трайна наклонност през последните няколко години. Не че не стават и убийства, само че структуроопределящите закононарушения са кражбите в другите им типове. Преобладават още сигнали за нарушение на нощната тишина и тъжби от жители за паркирани коли на „ непознати “ места. Има много случаи, в които хората споделят: „ Този ми е спрял на мястото, а то е мое “. Те обаче не заплащат на общината за това място пред блока. Някои хора са „ си заплюли “ местата и постоянно пораждат пререкания сред съседите. В такива случаи отиваме на място и гледаме да позволяваме разногласията по най-нормалния човешки метод. Ако има нарушаване, предизвестяваме притежателя на колата и в случай че е належащо, го глобяваме. При разногласия за паркомясто се сформират предупредителни протоколи и на двете страни да не се саморазправят. Тук обаче нямаме спукани гуми, надраскани коли и забити кирки.

- В региона има някои „ инфарктни “ места, като Ботаническата градина и парк „ Лаута “, където стават набези над преминаващи хора.

- Там се случват най-вече грабежи. Нападенията са от лица от ромски генезис, които „ прескачат “ от прилежащия квартал „ Столипиново “. Ботаническата градина е една невралгична зона, бих споделил, че ни е като слабост, защото нещата там се случват доста скоростно и нападателите съумяват да избягат по най-бързия метод. Има случаи на нападнати дами рано заран и късно вечер. Затова се опитваме посредством обходите на патрулите да насищаме сходни места с полицейско наличие в тези часове.

- Как процедирате с „ труженичките “ на Скобелева майка?

- Те са и наш проблем, и на Шесто РУП. Тези дами са доста гъвкави в дейностите си и доста постоянно сменят местата си. Събираме ги, водим ги в Районното, сформираме им съответните актове, образуваме им досъдебни производства. Наскоро имаше осъществена кражба от една такава „ труженичка “ на клиент от друга област. Човекът получил съответната услуга, само че му откраднали парите, до момента в който я получавал. Установихме дамата още на идващия ден. Оказа се пришълка от Чирпанско. Хванахме я, доказахме незаконната активност. Намерихме и върнахме част от откраднатите пари, останалите към този момент бяха изхарчени. Тази зона непрекъснато ни основава проблеми и е привлекателен център за осъществяване на закононарушения.

- Как ще коментирате фотосите в обществените мрежи на патрулки до дамите на Скобелева майка, под които написа, че служителите на реда си „ прибират парсата “ от проститутките?

Това са приказки. Колегите минават, записват, желаят персонални карти. Периодично се вършат обходи, лицата се профилактират, постоянно се гонят, викат се за информация. Но сами разбирате, че законодателството ненапълно ни е вързало ръцете.

- В последно време в „ Тракия “ станаха няколко произшествия с блъснати пешеходци от рейсове на градския превоз.

- При едната, която стана до църквата, си беше чиста неточност на лидера. Останалите две произшествия станаха в сектора сред „ Форума “ и Католическата черква. В този диапазон имаше един „ мъртъв сектор “ без осветяване. Там анализирахме аргументите. Оказа се, че водачите се оплакват, че е мрачно и не могат да видят качващите се пасажери, когато потеглят от спирката. В тази връзка сме сезирали кмета и доколкото знам, към този момент са подхванати ограничения за осветяването на този регион. Иначе тежки произшествия стават по „ бързите “ сектори. По Околовръстното на региона няма по какъв начин да стават пътни произшествия, тъй като е цялостно с дупки. На доста места от кметството сложиха „ легнали служители на реда “, с цел да смъкват скоростта. Имам уверението на районния кмет господин Димитров, че ще има „ легнали служители на реда “ и по необятните булеварди. Проблем ни е Асеновградско шосе, където се кара доста бързо и стават катастрофи.

- Там постоянно има произшествия на кръговото до КЦМ. Каква е
повода?


- На това място сътрудниците в действителност доста пъти оказват помощ на потърпевши. Вероятно има нещо недообмислено при самото планиране на това кръгово кръстовище и нещата не са наред. Ще сезираме общинския кмет за взимане на съответните ограничения, към този момент приготвяме предлагането.

- Районното Ви дава отговор и за Ягодово и Крумово. Там има ли проблеми?

- Поддържаме доста положителни връзки с кметовете господин Дишев и госпожа Самоковарева. Проблемите там още веднъж са кражбите, по-специално на движимости и елементи от коли, на горива. Наскоро беше осъществен обир на една бензиностанция в Крумово. Около 4 ч. сутринта влиза маскиран юноша, удря служителя и отмъква оборота в размер на към 300 лв.. Колегите заловиха лицето още на идващия ден. Оказа се юноша от Крумово, на който му трябвали пари, с цел да отиде на дискотека. Иначе има деца, най-вече пастирчета, които не вървят на учебно заведение, нямат здравни картони. Ходим, оказваме помощ, търсим персонални лекари, събираме документи и оказваме всякакво подпомагане посредством младшите районни инспектори. От следващата година имаме уверението на кмета на община „ Родопи “ Пламен Спасов, че ще ни бъде възложен длъжностен автомобил, с който да обслужваме двете села. Сега всеки вторник и четвъртък сътрудниците одобряват жители на място.

- Сработихте ли се с кмета на „ Тракия “ Костадин Димитров?

- Работим доста добре. Правим непрекъснати срещи или тук, или при него. Чуваме се и по телефона, когато има някакъв проблем. Наскоро кметът ни сезира за кражба на блокчета от строителен обект и причинителите към този момент са докладвани на прокуратурата. Съответно ние пък уведомяваме кметството за всичко, за което сме осведомени от жителите. Кметът от време на време се допитва до нас, организираме срещи с администрацията по разнообразни въпроси. Държим непрекъсната връзка и с шефовете на учебните заведения и детските градини.

- Говори се, че някои от сигналите на жителите не се завеждат в районните ръководства, с цел да се подобрят данните в полицейската статистика.

- Реагираме на всеки един сигнал. Ако в предишното е имало такова „ изкъпване “ на жителите, дръзвам да настоявам, че в този момент към този момент го няма. Не съм последовател на спортния миг с проценти в работата. Бил съм в оперативните разбори, знам на какви данни се базира статистиката, знам по какъв начин се вършат тези неща. Но моят светоглед е да се обърне внимание на 100 % на съответния случай, а не да гоним бройки и да заблуждаваме хората.

- Като нов шеф на Пето РУП какви са желанията Ви за региона?

- Амбициите ми са в посока „ Тракия “ да бъде „ окамерена “. Да запазя спокойствието на жителите. Да почитам бизнеса и да не го спъвам. Но в същото време желая всички да знаят, че държа законите да се съблюдават прецизно и ще демонстрирам нулева приемливост, когато някой е направил нещо незаконно. Имахме сходен случай - предприемач, който има верига от заведения, се държа непочтено. Съответно бяха взети ограничения по отношение на него, беше арестуван. На идващия ден беше измамен по указа за битка с дребното безчинство. Самият аз виждам да бъда безупречен във всяко едно отношение, с цел да мога да давам образец на всички мои сътрудници.

- Инструктирахте ли ги да не се поддават на корупция?

- Това се прави всекидневно. Досега нямам сигнали за такива дейности. Надявам се, че всеки има глава на раменете си, да разбере, че това нещо не трябва да се случва. И ще бъда праволинеен към тези, които вършат такива неща.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР