Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов предупреди, че пред държавата

...
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов предупреди, че пред държавата
Коментари Харесай

Адмирал Ефтимов предупреди за проблеми пред армията

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов предизвести, че пред страната и пред военните стои най-трудната задача - да се обезпечи финансиране на защитата.

„ Ние, генералите, би трябвало да кажем на българското общество, на българските политици, че в скоро време ще имаме проблеми по осъществяване на професионалните си отговорности. Ще има проблеми във връзка с салдото на системите за сигурност, на качествата за защита “.

На представянето на първата част от книгата за българските генерали и ролята им в българската история боен №1 на България означи, че тези провокации произтичат от записаните задължения в Програмата за развиване на армията до 2032 година и Плана за развиване на Въоръжените сили 2026 година

През февруари депутатите одобриха Програмата за развиване на отбранителните качества до 2032-ра. Там беше записано, че до 2024 година разноските за защита би трябвало да доближат 2% от Брутният вътрешен продукт.

След 2024 година разноските за защита да се поддържат на равнище не по-ниско от 2% от Брутният вътрешен продукт. Предвижда се 20% от разноските за защита да са за придобиване на ново въоръжение и техника. При приемането обаче депутати обаче показаха терзание, че прогнозната финансова рамка до 2032 година обезпечава единствено 25 % от нужния запас.

В проекта за развиване на Въоръжените сили до 2026 г, който още не е признат, пък се планува придобиване на подводници за военноморските сили, нова техника за Сухопътните войски, нови радари за Военновъздушни сили.

Наскоро признатият Доклад за положението на защитата регистрира, че за предходната година разноските за защита са били милиард 920 млн. лева, което съставлява 1,62% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР