Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван

...
Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван
Коментари Харесай

Началникът на НВУ участва в подписването на Споразумение по Национална научна програма „Сигурност и отбрана“

Началникът на Националния боен университет „ Васил Левски “ бригаден военачалник Иван Маламов взе участие в подписването на Споразумение по Национална научна стратегия „ Сигурност и защита “. Церемонията се организира във Военна академия „ Г.С.Раковски “ и на нея участваха заместник-министрите на защитата Александър Петков и на образованието акад. Константин Хаджииванов.

Програмата „ Сигурност и защита “ е призната с решение на Министерския съвет и е основана в осъществяване на Националната тактика за развиване на научните проучвания 2017–2030 година Целта е повишение на националния теоретичен потенциал в региона на сигурността и защитата. Програмата е подкрепена от министерствата на защитата и на вътрешните работи и сплотява напъните на научните организации, висшите учебни заведения и новаторските бизнес организации в страната.

Освен Националният боен университет „ Васил Левски”, бенефициенти по програмата и членове на Консорциума за нейното осъществяване са още Институтът по защита „ Проф. Цветан Лазаров “, Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии, Военната академия „ Г. С. Раковски “, Центърът за проучвания по национална сигурност и защита към Българската академия на науките, Университетът за национално и международно стопанство, Академията на Министерството на вътрешните работи, Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ и Висшето военновъздушно учебно заведение „ Г. Бенковски”.

Реализацията на Националната научна стратегия „ Сигурност и защита “ продължава до 2025 година Резултатите от всички фундаментални научни проучвания ще бъдат обществено налични и ще могат да се употребяват от учени, докторанти и студенти за развиване и обогатяване на научните достижения в интерес на обществото.

Идеята е да бъде нараснало количеството на изявленията, да бъдат основани модерни модели за ръководство и действие, развиване на дейни взаимоотношения сред научните организации и държавните висши учебни заведения в страната, включване в партньорски научни мрежи от чужбина. Споразумението планува още основаване на прототипи на принадлежности и среда за по-сигурна виртуална връзка, както и възстановяване на взаимоотношението сред научноизследователските и развойни звена и бизнеса. Научната стратегия ще даде опция и за взаимни образования на докторанти, ще притегли участници от други научни звена, т.е. по този начин наречените проучвания, учредени на задачи, с което ще се отвори секторът за защита и сигурност за докторантури по напълно нови, интердисциплинарни тематики.

Източни: Веселина Ангелова, сътрудник на " Труд " във Велико Търново
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР