Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация

...
Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация
Коментари Харесай

Признанията на генерал Герасимов: Новият командващ СВО с три важни сигнала

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов даде първото си изявление след назначението му на спомагателната служба пълководец на Обединената формация на войските в зоната на СВО.

Има изявленията, които са леки, директни, пропити с характерността на значимата фигура, с която се води диалогът. А има изявленията, които са очебийно публични, с ясно дефинирани формулировки, без ни минимален опит за флирт с публиката.

Интервюто на армейски военачалник Валерий Герасимов пред " Аргументи и обстоятелства " очевидно принадлежи към тази второкласен. И това е напълно разбираемо. Заемащият две (или по-скоро три значими длъжности - Герасимов е и първи заместник-министър на защитата Сергей Шойгу) нямаше за задача да се хареса на някого или да впечатли публиката с блясъка на остроумието си.

Струва ми се, че имаше за задача да изпрати няколко значими политически сигнала - само че не към всички, а единствено към тези, които са задоволително в тематиката, с цел да ги разчетат и дешифрират.

В „ предварителното ” изявление на началника на Генералния щаб неговият създател, моят някогашен сътрудник от МК, а в този момент публицист на „ Аиф ” Виктор Сокирко, загатна за неговата краткост. Към това прибавям: по-голямата част от късото изявление с Валери Герасимов е отдадено не на днешния ден, а на вчерашния или даже завчера.

Официално разговорът на Валери Герасимов с журналиста беше отдаден на 260-годишнината на Генералния щаб. И по този начин сегашният началник на „ мозъка на съветската войска “ погледна в историята: той загатна императрица Екатерина II, която инициира основаването на Генералния щаб, за първия измежду своите прародители граф Захар Чернишев, за тежкото всекидневие на Генералният щаб след революцията от 1917 година и по време на Великата отечествена война....

И това отклоняване в историята не би трябвало да се приема като „ гарнитура към главното ядене “, а като напътствие: актуалната интернационална рецесия би трябвало да се приема не като изолиран епизод, а като следващото звено в дълга верига от рецесии, които Руската войска трябваше да „ позволи “.

Но да се върнем към днешната връзка. Ето изказванията на новия пълководец на СВО, които съгласно мен са основни.

„ За да стабилизира обстановката, да отбрани новите територии и да организира настъпателни интервенции, Генералният щаб трябваше да вкара проекти за частична готовност ".

Обърнахте ли внимание на тази дефиниция – „ да прави настъпателни дейности “? Нека не одобряваме това като ясно изказване на желанието. Например, че Герасимов твърдо е заречен скоро да стартира мощна атака. Сериозните военни водачи не вършат нищо сходно в медийни изявленията, даже единствено тъй като тези изявленията се четат, в това число и от тези, които са планувани да бъдат атакувани. Но казаното беше казано. Думите за " настъпателни интервенции " несъмнено се появиха в изявление с Валери Герасимов с причина.

Продължаваме да дешифрираме значими публични сигнали от началника на Генералния щаб. В подтекста на диалога за частична готовност Валерий Герасимов първо загатна, че „ не е имало такива събития от Великата отечествена война “, а по-късно сподели:

„ Трябва да се означи, че системата за мобилизационна подготовка у нас не беше изцяло приключена и приспособена към новите модерни стопански връзки. Така че трябваше да поправяме всичко в придвижване. “

Важно, доста значимо самопризнание. И значимостта на това самопризнание е в това, че го направи началникът на Генералния щаб. Както сподели малко по-долу Валери Герасимов, главната цел на частичната готовност беше реализирана:

„ В резултат на добре координирани и професионални дейности на офицерите от Генералния щаб, в съдействие с управляващите на съставните формирания на Руската федерация, 300 хиляди жители, които бяха в запаса, бяха извикани на военна работа ".

" Но тази съществена цел беше реализирана на доста забележителна цена ", съобщи още той.

Основното обръщение на сигнала на НСС тук бих дефинирал по този начин: уроците са разбрани, научени, взети под внимание.

А ето и най-важният от сигналите на Валерий Герасимов: „ Такава степен и активност на военните дейности модерна Русия още не е познавала “. Не знаех, само че знам в този момент и ще знам в бъдеще.

Генерал на армията Герасимов: „ Планът за създаване и развиване на въоръжените сили на Руската федерация.... се утвърждава от президента на Руската федерация и може да бъде поправен при съществуващи и нови закани за военната сигурност на Руската федерация смяна ".

" Днес такива закани са стремежите на Северноатлантическия алианс да се разшири за сметка на Финландия и Швеция, както и потреблението на Украйна като инструмент за водене на хибридна война против страната ни ", съобщи още той.

След като прочетох тези редове, дълго време се замислих: инцидентно ли е в листата на заканите първо балтийското направление и едвам по-късно „ потреблението на Украйна като инструмент за водене на хибридна война против нашата страна “?

Дали не се унасям прекалено много от „ дешифрирането на скрити политически сигнали “ и откриването им даже там, където ги няма? Може би да, може би не. Просто не разполагаме с задоволително информация, с цел да стигнем до несъмнено умозаключение.

Но имаме следната информация за разглеждане. Руският дипломат в Естония Владимир Липаев, напускайки мястото на задграничната си командировка заради изострен дипломатически спор сред Москва и Талин, в ефира на програмата Соловьов Live сподели:

„ Естония интензивно се въоръжава, само че не е ясно за какво. Предвижда се тук да бъдат доставени най-модерните типове стандартни оръжия, които са в положение да държат на прицел Санкт Петербург, и се основава система за противоракетна защита със междинен обхват ".

Малко евентуално е тези две изявленията да са били координирани. Мисля, че даже не е просто „ надали “, само че несъмнено не е координирано. Но въпреки това, тяхното съвпадане във времето ни разрешава да добием по-пълна и ясна визия за динамичността на протичащото се.

След месец се навършва една година от началото на СВО. Но тази годишнина няма да е причина да кажем: най-трудното свърши. Най-трудното, най-тежкото, най-драматичното занапред следва на Русия (и освен Русия).

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР