Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили генерал Пиер

...
Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили генерал Пиер
Коментари Харесай

Шефът на френската армия подаде оставка

Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили военачалник Пиер дьо Вилие подаде оставка.

Дьо Вилие се отдръпва на фона на съществени различия с френския президент Еманюел Макрон, който предложи орязване на бюджета, включително и парите за въоръжените сили - с 850 млн. евро. 

Дьо Вилие разгласи, се е опитвал да поддържа френските въоръжени сили в подготвеност да правят своята все по-трудна работа с наложените им финансови ограничавания.

" При сегашните условия не считам, че повече съм в положение да обезпечавам устойчивостта на военния модел, който имам вяра, че е нужен, с цел да подсигурява отбраната на Франция и французите, през днешния ден и на следващия ден, и да поддържа упоритостите на нашата страна ", посочи той. 

Конфликтът сред Дьо Вилие и Макрон избухна предходната седмица, малко преди военния церемониал по случай националния празник на Франция на 14 юли. 

На закрито съвещание на Народното събрание Дьо Вилие остро подлага на критика орязването на бюджета за защита, оповестиха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция. 

" Няма да позволи да ме прекарват по този начин. Може да съм простак, само че разбирам, когато ме прецакват ", споделил той, представен от парламентарни източници.

Макрон отговори, като го порица обществено:  " Поел съм ангжименти, аз съм вашият началник ", съобщи той в тирада пред десетки висши офицери и фамилиите им.

Макрон е приел оставката на началника на генералния щаб, а на негово място е назначен военачалник Франсоа Льокоентр, заяви представителят на държавното управление Кристоф Кастанер.

Франсоа Льокоентр е служил в Сараево по време на войните в Югославия през 90-те години, а наскоро командваше френската военна задача в Мали за битка с ислямистките екстремисти. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР