Наболял от години е проблемът с обезлюдяването на българското село,

...
Наболял от години е проблемът с обезлюдяването на българското село,
Коментари Харесай

Три жени вдъхват нов живот на родното си добруджанско село Златия

Наболял от години е казусът с обезлюдяването на българското село, само че за благополучие има и положителни образци за това по какъв начин едно малко село може да стартира да диша още веднъж, да се възроди и да притегли фамилии с деца, които да се върнат към живот на село. Точно подобен е образецът с добруджанското село Златия.

От 1942 година селото носи името на първия градинар, заселил се в него още през 19 век - Злати Ганчев, обясни краеведът и дълготраен публицист Атанас Пеев, който е родом от там. 
В село Златия има три дами, които се пробват да изтупат от праха забравените от десетилетия обичаи и да вдъхнат нов живот на родното си място. Това са кметският наместник на селото Галина Костадинова , ръководителят на локалното читалище " Георги Раковски “ Пенка Желязкова и секретарят на читалището Снежанка Димитрова

Който пристигна да търси къща тук - всеки е изумен от хубостта на нашето село, акцентира Костадинова, както и очерта един от проблемите на Златия - неналичието на работа за младежите, защото и земеделската кооперация не работи от години. Въпреки това млади фамилии са се заселили в селото и пътуват всеки ден до Добрич, където работят, добави Костадинова.
Преди три години пререгистрирахме читалището и създадохме танцов състав и певческа група, а от две години възстановихме и събора, добави Желязкова, под чието управление след 30 години спиране читалището възобновява своите изяви. 
Миналата година възобновихме и традицията за локалния събор на 6 септември след дългогодишно неявяване, уточни Димитрова, която описа и за премиите, извоювани от танцовият и певчески състав на село Златия, които посещават събори из цяла България. 
Подробности можете да чуете в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР