Наблюденията на лешоядите в Природен парк Врачански Балкан показват повишена

...
Наблюденията на лешоядите в Природен парк Врачански Балкан показват повишена
Коментари Харесай

Още малки лешоядчета ще летят из Врачанския Балкан /снимки/

Наблюденията на лешоядите в Природен парк " Врачански Балкан " демонстрират нараснала гнездова интензивност от декември. От края на предходната година, птиците започнаха по-рано да се приготвят да гнездят, а от началото на февруари се следят и мътещи двойки.
До момента на територията на парка са открити общо 8 мътещи двойки белоглави лешояди, при други не престават процесите на копулация и градеж на гнезда. Много топлото време от началото на 2024 година е повода за по-рано почналия гнездови сезон при белоглавите лешояди. 
В северните елементи на парка бе следена и двойка черни лешояди с пръстени РР, Р5 до естественото им гнездо на орех, което бе открито тук през 2023 година Сега тази двойка си достроява гнездото, а към този момент бе следена и копулация. 
" Това са радващи вести и се надяваме времето в региона да не сервира изненади с внезапни промени и захлаждания, които от време на време могат да са фактор за вероятно овакантяване на гнездата и пропадане на гнездовия сезон изключително за по-младите и неопитни двойки ", пишат от Фондация ЕкоОбщност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР