Наблюдение на горски територии. Снимка: Искра.бг 22 кули, разположени на

...
Наблюдение на горски територии. Снимка: Искра.бг 22 кули, разположени на
Коментари Харесай

22 кули с термокамери следят за пожари в реално време в цялата страна

Наблюдение на горски територии. Снимка: Искра.бг

„ 22 кули, ситуирани на територията на цялата страна, наблюдават за пожари и подават сигнали в действително време. Те са оборудвани с термокамери, които засичат в точния момент заплахата и разрешават на мястото да бъдат изпратени екипи допустимо най-бързо. “

Това стана ясно от думите на заместник-министър на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов , който през днешния ден бе на посещаване в Бургас.

Наблюдение на горски територии. Снимка: Искра.бг

Той посочи, че бързата реакция при пожар в горските територии е от изключителна значимост, защото нормално огънят доста мъчно се гаси след втория час . Поради тази причина горските управляващи са снабдени с високопроходими коли 4×4 , които са оборудвани с модули за гасене на пожари и разрешават бързо да се стигне до труднодостъпните регионите в горите.

Изграждането на кулите в страната ще продължи по разнообразни стратегии , като към този момент са определени част от местата, на които следва те да бъдат сложени. Целта е да се обзет всички пожароопасни територии в страната. 

„ На територията на Регионална дирекция по горите-Бургас през предходната година са построени три кули, само че техният резултат на процедура за първи път се вижда през това лято. Всяка една от тях обгръща територия сред 7 и 10 км. Едната е ситуирана край Карнобат, другата край Свети Влас, а третата край Средец в околност Факия “ , добави шеф на РДГ-Бургас Мариян Костадинов .

Кулите са построени по Програмата за развиване на селските региони, а тяхната обща стойност е 950 000 лв. . Те са сложени в региони с всекидневно висока пожароопасност, като местата са определени да бъдат с добра видимост и да разрешават наблюдението на огромна горска повърхност .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР