Наблюдават се положителни сигнали, даващи основание да се очаква силна

...
Наблюдават се положителни сигнали, даващи основание да се очаква силна
Коментари Харесай

Ръководителят на ОПЕК: Петролният пазар е в добра форма

Наблюдават се позитивни сигнали, даващи съображение да се чака мощна стопанска система тази година, което би имало позитивен резултат върху търсенето на нефт. Това уточни генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс на Световната държавна среща, която се организира в Дубай, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му петролният пазар е в добра форма, въпреки и да не могат да се създадат съответни прогнози. 

Вече се регистрира увеличение в търсенето на нефт с над 2 млн. барел на ден тази година, означи той, наблягайки решимостта на картела да продължи да работи за стабилността на пазара. 

В бъдеще светът ще има потребност от огромни количества сила от всички допустимо източници поради предстоящите избухливи демографско развиване и урбанизация. В бъдеще делът на петрола и газа в енергийния микс се чака да продължи да нараства, като съгласно дълготрайната прогноза на организацията търсенето на нефт ще доближи 116 млн. барела на ден до 2045 година, или с към 6 млн. барела на ден повече от заложеното в миналогодишния отчет на картела, като отпред на растежа ще бъдат Китай, Индия, други азиатски страни, и Африка и Близкия изток. 

Генералният секретар на ОПЕК прикани петролът и битката с климатичните промени да не се преглеждат като взаимоизключващи се понятия, отбелязвайки, че страните членки на картела се отнасят отговорно към употребата на петролните си запаси, а петролът и неговите производни дават суровините, залегнали в основата на производството на сила от редица възобновими енергийни източници. 

В подтекста на енергийния преход не трябва да се не помни и нуждата от битка с енергийната беднотия, акцентира той. 

По отношение на постигнатото през декември на Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за промените на климата (КОП28) съглашение за последователно излизане от изкопаемите горива, Ал Гайс повтори апела всяка страна да върви със личен ритъм в енергийния преход съгласно характерните си условия. Петролният бранш в действителност дава образец с контрактуваната на КОП28 харта за понижаване на излъчванията към 2050 година, към която са се включили голям брой негови представители.  

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР