Наблюдаваме значителен ръст на къмпингуването като форма на туризъм, особено

...
Наблюдаваме значителен ръст на къмпингуването като форма на туризъм, особено
Коментари Харесай

Пламен Янев пред Искра.бг за нерегламентираното къмпингуване: Собствениците на частните имоти ще имат три избора

Наблюдаваме забележителен растеж на къмпингуването като форма на туризъм , изключително в крайбрежните региони на България. Тази наклонност поражда съществени въпроси, свързани с регулацията и ръководството на тази активност, изключително когато става въпрос за нерегламентирано къмпингуване на частни и публични терени.

Проблемът с нерегламентираното къмпингуване е изключително наболял в област Бургас, където караваните и други краткотрайни жилища постоянно се разполагат без съответните позволения, като това води до терзания за въздействието върху околната среда. Точно поради това регионалният шеф на Бургас Пламен Янев дружно с кметовете на общините в района и други заинтригувани страни, организира работна среща за разискване на тактики за ранно спиране на противозаконното къмпингуване преди началото на летния сезон .

Основната тактика , която се предлага, е осъществяването на ранни инспекции на държавни и общински терени, с цел да се предотврати разполагането на каравани и други краткотрайни обекти без позволение. Вниманието на жителите се насочи към потребността от регулация и надзор върху къмпингуването на частни земи , което постоянно остава отвън обсега на настоящите инспекции.

Експерти в региона оферират създаване на по-строги регулации и контрол върху подаването на комунални услуги към краткотрайни обекти на частни земи. Това би помогнало да се предотврати нерегламентираното им потребление и да се минимизира въздействието върху околната среда. Според тях е значимо да се предизвиква виновното къмпингуване, като се дават подобаващи места, които дават отговор на всички санитарни и екологични стандарти.

По този мотив взехме решение да се свържем с регионалния шеф Пламен Янев и с Кирил Пологов, шеф на Търговско дружество НАП-Бургас , който два пъти ни затвори телефона и не даде коментар по тематиката. Пламен Янев от своя страна обясни кои указания ще работят в тази тенденция. Той сподели пред Искра.бг :

„ Мерките, които ще се подхващат за нерегламентираното къмпингуване ще са в две направления. Първата е дейна работа с зам.-министъра на районното развиване и благоустройството Николай Найденов за излизане на разпоредба за свободното къмпингуване, заради което се обследват и ще се предложат държавни, общински, надяваме се да се причислят и частни парцели, в които след излизане на наредбата да се реализират по този начин нареченото свободно къмпингуване. Втората част е използването на закона, т.е. всички противозаконни деяние, които се правят в държавните и общински терени да бъдат глобени. “

„ В частния бранш по принцип могат да се подхващат ограничения както и в държавните, и в общинските земи, и в земеделския и горския фонд, т.е. да вземем за пример в една земеделска земя, няма по какъв начин по закон да се разполагат каравани, да се прокарва канализация, тя би трябвало да се урегулира, т.е. в случай че всички виновни институции наблюдават за това, влязат на инспекция в един подобен частен обект, той незабавно би трябвало да бъде затворен и да се пристъпи към унищожаване на тези обекти. Тук концепцията за свободно къмпингуване, където земеделска земя ще може да предлага сходна услуга, не в цялата си целокупност, без да се постанова смяна на статута. Регистрирайки този имот, като имот за свободно къмпингуване, той ще има обвързване само да обезпечава /както е замислено в недопечен тип от наредбата, не в окончателен/ сметоизвозване и да има екотоалетни, т.е. той няма да предлага канализация и редица други неща, само че няма и да е лицензиран като къмпинг с доста такси и разноски. Хората, които отиват там в действителност, ще заплащат доста по-ниски такси от това, което е в регламентираните къмпинги “ , обясни регионалният шеф. Той уточни:

„ Собствениците на частните парцели ще имат три избора – да преминат тежката процедура – да са законни къмпинги или да се записват, в случай че парцелът им дава отговор за свободно къмпингуване, където против по-малко средства и старания се събират по-ниски такси. Третият вид е към този момент да работят незаконно, където институциите би трябвало да си свършат работата и да влязат, и да приложат строгостта на закона. “

„ След като предходната година направихме акцията на плажа във Вромос, където се реализираха много положителни триумфи, тази година ще създадем Комисия с всички ангажирани институции, тъй че отивайки на едно място, оказвайки се дадена каравана или сграда в общински, а не в държавен терен или частен, да са на линия всички институции, които могат да вземат отношение, т.е. това са регионалният шеф, Министерство на вътрешните работи, пожарната, Регионална инспекция за опазване на околната среда и чиновници от съответното горско стопанство, т.е. да няма опция при една инспекция някоя директива да липсва и да не може да вземе отношение по даден проблем “, безапелационен е Пламен Янев.

Повишаването на прозрачността и отчетността в ръководството на къмпинг-туризма е значим аспект в търсенето на решения. Нерегламентираното къмпингуване съставлява комплициран проблем, който изисква сложен метод и съдействие сред заинтригуваните страни.

Според специалистите създаването и приемането на наредби, които ясно дефинират изискванията и разпоредбите за къмпингуване на публичните и частните терени, е основно, с цел да се реализира баланс сред насърчаването на туризма и опазването на естествените и културни полезности на България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР