Наблюдаваме Меркурий след залез в дните около 25 март.Във вечерите

...
Наблюдаваме Меркурий след залез в дните около 25 март.Във вечерите
Коментари Харесай

Наблюдаваме Меркурий след залез в дните около 25 март


Наблюдаваме Меркурий след залез в дните към 25 март.

Във вечерите към 25 март в страната ще имаме една от най-хубавите благоприятни условия за наблюдаване на Меркурий през 2024 година

Това сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българската академия на

науките и от катедра „ Астрономия “ при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Като най-близка до Слънцето планета, Меркурий може да се следи единствено в избрани интервали

от годината, освен това за малко, изясни той.
Можем да я забележим вечер след залез – на запад,
или рано заран преди изгрева – на изток.

Най-удобните моменти за това са към датите, когато Меркурий се намира на най-голямо ъглово разстояние от Слънцето – в така наречен оптимални елонгации.

„ На 25 март тази година в 00:34 ч. българско време Меркурий ще бъде в следващата си оптималната елонгация – на 18,7 градуса източно от Слънцето.

По тази причина в няколко следващи вечери към 25 март планетата ще залязва близо 1 час и 40 минути след залез-слънце.

Това ще ни разреши да я следим на фона на задоволително стъмнилото се небе от към 19:50 ч. до нейния залез в 20:24 ч., годно за региона на София.

Трябва да потърсим Меркурий ниско над западния небосвод.

Планетата е задоволително ярка, с цел да може да се следи с невъоръжено око като звездоподобен обект.
Гледана през телескоп, до момента в който е в оптималната елонгация,
тя наподобява осветена на половина. Поради това, че Меркурий е дребна планета, забележимият ѝ диаметър към 25 март ще бъде единствено 7,6 дъгови секунди. Това изисква доста огромно нарастване на телескопа – към и над 400 пъти, с цел да можем да разгледаме по-детайлно диска на планетата “, сподели Маркишки.

Той е създател на справочника „ Гид на фена астроном “, издание на катедра „ Астрономия “ на Физическия факултет на СУ „ Св.Климент Охридски “. Справочникът излиза от 2019 година и съдържа информация за идните през съответната година по-забележителни астрономически феномени, като се обръща особено внимание на изискванията за тяхното наблюдаване от България.

Както Българска телеграфна агенция писа, на 25 март 2024 година е и първото затъмнение за 2024 година – лунно, от полусянката на Земята. Неговото начало ще се следи от Централна Европа и Централна Африка.

Цялото затъмнение ще може да се наблюдава от Западна Европа, Западна Африка, Атлантическия океан, остров Гренландия, Северна и Южна Америка, Тихия океан, елементи от Арктика и Антарктика, сподели физикът. Краят на затъмнението ще се следи от Австралия, Япония и Източна Азия. От България затъмнението няма да може да се следи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР