Наблюдава се значителен спад на пропагадните материали по темата Залезът

...
Наблюдава се значителен спад на пропагадните материали по темата Залезът
Коментари Харесай

Как се изменя популистката пропаганда у нас: По-малко громи ЕС, повече `враговете на народа`

Наблюдава се забележителен спад на пропагадните материали по тематиката „ Залезът на Европа “ поради високата и даже възходяща известност на Европейски Съюз измежду българите, както и измежду жителите на другите страни членки на съюза. За сметка на това пропагандата за " домашна приложимост " се ускорява.

Това регистрира отчет, направен от Фондация за филантропични и обществени проучвания. Проучването на пропагандните известия в българските медии през 2017 г. измерва честотата на използването на агитационен език и съдържанието на изявления от определени пикови дни.

4 опорни точки на популистката агитация

Изследването се стопира на четири от главните акценти на популистката агитация:  „ Залезът на Европа “; „ Продажните елити на България “; „ САЩ/НАТО като международен хегемон-кукловод “; „ Въздигането на Русия “.

В отчета се установи, че Българското европредседателство, за чието разпространение част от пропагандните медии получават финансиране, също е пояснение за ниския брой пропагандни изявления за " Залезът на Европа ". Атаките против Европейски Съюз са освен относително малцина, само че са и умерени по своя звук. Основните им акценти обаче остават непроменени по отношение на предните години.

Пропагандата упреква Евросъюза, че е директно виновен за бежанската вълна и за процеса на ислямизация на Европа, както и че е отстъпил от изконните християнски полезности и е сложил в заплаха националния суверенитет на страните членки. Заклеймяват се демократичните елити, преобладаващи Европейски Съюз, като изцяло деструктивни, доколкото свеждат светогледа си само до пазар. Като отговор на тези закани в пропагандните изявления се предлага незабавно и избавително доближаване на Европейски Съюз с Русия.



Откритата геополитическа агитация отстъпва позиции за сметка на пропагандата за „ домашна приложимост “, се установи още в проучването. Атаките предимно са ориентирани против вътрешните политически и стопански съперници, като желаните цели са реформаторските политически партии и реформаторските политики, да вземем за пример правосъдната промяна. През 2017 година изявленията, охулващи „ продажните соросоиди и безродници “ у нас, са били 16 703.

Статиите по тематиката „ Продажите елити на България “ свидетелстват за осезаемо увеличаване на трендовете от предходните години. Антидемократичната агитация в България, въпреки да заема наготово опорните точки и даже непосредствено калкира част от речника на съветската агитация, най-често се употребява за местни тактически цели. Олигарсите употребяват притежаваните или финансирани от тях медии, с цел да набедят за " непознати сътрудници " и " марионетки "  и да дискредитират с всички вероятни средства своите съперници. Привилегирована цел на пропагандните изявления е правосъдната промяна, нейните основатели и поддръжници, пишат създателите на проучването. 

Съединени американски щати, НАТО и Западът не престават да са основен световен изверг, като интензивността също нараства, въпреки да се следят известни промени в облика на Съединени американски щати след избора на Доналд Тръмп за президент. Тенденцията е НАТО и Пентагонът да бъдат превърнати в привилегирования зложелател, а за Тръмп да се резервира опцията „ другар “.

След избора на новия президент пропагандата в изявленията се раздвоява. Представя се неприятният Съединени американски щати на предходните администрации, на американския политически и бизнес истаблишмънт, от една страна, и  “добрият ” Съединени американски щати на Тръмп и американския народ, въпреки това.

Основният акцент в пропагандата е, че избирането на Доналд Тръмп за президент поражда упованията за неотдавнашен и цялостен погром на неолибералните, соросоидни, глобилистки елити и внезапен поврат в американската външна политика в посока на доближаване с Русия. Тиражира се мнението, че Северноатлантическият съюз е откъс от предишното и организация без бъдеще.

Темите „ Нарасналата политическа и духовна мощност на Русия “ и „ Мощта на съветското оръжие “ са във забележим напредък спрямо миналата година, сочи още изследването.

Наблюдава се внезапна смяна на пропагандните цели в интерес на директната положителна агитация, възхваляваща политическата и духовна мощност на Русия и съветското оръжие, за сметка на отбранителния агитационен език, обругаващ враговете на Русия или извиняващ анексията на Крим. Една от аргументите е смяна в тона на формалните представители и медии на Кремъл. Те търсят път за нормализация на анексията на Крим и анулация на глобите, посредством по-миролюбив език.

Основният акцент в този тип агитация е представянето на руската военна интервенция, а не западната, като решаваща за сполучливото привършване на войната в Сирия.

Темата “Враговете на Русия ” е в оттегляне по броя на пропагандните изявления спрямо предходната година. Русофобията е определяна като някакво заболяване, което е напълно деструктивно в народен и интернационален проект. Русофилията се отъждествява с рационалната политика, която всяка една европейска страна би трябвало да следва, с цел да реализира националните си ползи. Тази рационална и национално виновна политика по хипотеза е съзвучна с целите и задачите на съветската външна политика.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР