Наблюдава се увеличение на случаите на Covid-19 в София 5-6

...
Наблюдава се увеличение на случаите на Covid-19 в София 5-6
Коментари Харесай

Кантарджиев: Докато е хубаво времето и се проветрява, респираторните инфекции ще бъдат под контрол

Наблюдава се нарастване на случаите на Covid-19 в София 5-6 пъти, само че защото антигенните проби при започване на инфекцията дават 50% подправени резултати, данните не са точни. Ето за какво е значимо при съществуване на симптоми да се направи второ проучване.
Това изясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).
" Нищо трагично, нищо ужасно не става. Докато е хубаво времето, до момента в който се проветрява, респираторните инфекции ще бъдат под надзор. "
Коронавирусът към този момент е нормална респираторна зараза, акцентира Кантарджиев. Преди 3 години беше гибелен, смъртността беше доста висока, само че вирусът се промени доста, към този момент не убива по този начин, добави той.
Вариантът Пирола се характеризира с доста огромното количество мутации – 35, което трансформира характерностите на вируса по сходство на прехода сред Делта и Омикрон, изясни експертът. По думите му това значи, че серумният имунитет на преболедувалия и имунизирания доста по-слабо пази, само че " Т-клетъчният имунитет съумява да отбрани организма до известна степен ".
" Ако си карал новите разновидности, си предпазен от Пирола-та. "
Възможно е противогрипната ваксина да се постави в композиция с имунизацията против ковид, само че това да стане на двете ръце, посочи някогашният шеф на НЦЗПБ.
С увеличението на възрастта на популацията и намаляването на публичния имунитет има тенденция на растеж на инфекциите и тяхното хронифициране, означи още Тодор Кантарджиев.
Той посъветва да се носят маски тук-там, където има скупчване на хора и да не се прекалява с имуностимулантите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР