Наблюдава се трайна тенденция за покачване на новозаболелите в последните

...
Наблюдава се трайна тенденция за покачване на новозаболелите в последните
Коментари Харесай

Ангелов: Вероятно това, което се случва, е трета вълна

Наблюдава се трайна наклонност за повишаване на новозаболелите в последните седмици. 12 области сега са в алената зона. Няма области в страната, които да са с под 20 болни на 100 хиляди души. Темпът на повишаване не е огромен, само че е забележим.
Това стана ясно по време на постоянния седмичен брифинг на Националния действен щаб в Министерския съвет.

Към днешна дата заболеваемостта на 14-дневна база е 99 на 100 хиляди души. Това ни отрежда 6-то място на Балканите. 8.03 е смъртността на 100 хиляди души, което ни слага на 15-то място в Европейски Съюз. По това отношение оживление няма.

За последните седмици виждаме и отчитаме една устойчива наклонност за увеличение на случаите, регистрирани с положителен тест за COVID-19. Паралелно с това, с помощта на ограниченията, които работят в страната и са с най-нисък показател на суровост, съумяваме да запазим устойчиви места по заболяемост и в Европа, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

" Вероятно това, което се случва сега, е началото на третата вълна ", уточни още Ангелов.

Шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски уточни, че нарастването по отношение на предходната седмица във връзка с инфектираните е 32%. Смъртността е скочила с 4%, а настанените в болница са нарастнали с 15%. Интензивните структури към момента не са толкоз натоварени.

" Към днешна дата това не е предизвикателство пред здравната система. В някои райони като Казанлък, да вземем за пример, обаче съвсем напълно са заети двете отделения ", изясни ген. Мутафчийски.

“Интервюто на един персонален доктор не може да значи изявление на всички лекари. Въпросите сме ги входирали, те са изпратени към експертните препоръки. Отговорите би трябвало да бъдат получени преди стартирането на 4 фаза, която е част от всеобщата имунизация. Не очаквайте от нас да дадем отговори на въпроси, на които науката в света не е дала още отговори. Ние приказваме единствено истината такава, каквато я дава науката, и нищо повече. Няма да залитаме в политически или публични пристрастености на мнението”, съобщи още проф. Ангелов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР