Наблюдава се поток от болни деца. Това коментира общопрактикуващият лекар

...
Наблюдава се поток от болни деца. Това коментира общопрактикуващият лекар
Коментари Харесай

Д-р Николова: Наблюдава се поток от болни деца – с грип, скарлатина, варицела и COVID

Наблюдава се поток от заболели деца . Това разяснява общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова в ефира на „ Българска национална телевизия “. По думите й главните заболявания, които върлуват сега, са грип , скарлатина , варицела и Коронавирус . Има от всичко по доста, добави тя.

„ Това, което се случва пред кабинетите не може да съм спокойна, тъй като предходната седмица беше извънредно напрегната. Днес като отида ще видя по какъв начин ще е, само че предходната седмица цялата беше поток от заболели деца, а и освен “, разяснява доктор Николова.

2 години живяхме по метод, който възпрепятстваше всички въздушно-капкови инфекции , напомни медикът. Тя направи коментар и за случаите на скарлатина у нас:

„ Скарлатината е заболяване, което е типично за есенно-зимния сезон, само че се изтегли към пролетта и това се дължи до известна степен на ограниченията. Най-често боледуват деца сред 2 и 10-годишна възраст – това е най-честия контингент – тази възраст и поради това обгръща яслите, градините и началния учебен клас. Разпространява се, тъй като е въздушно-капкова зараза – може да влезе през гърлото, през кожата, през лигавицата на гениталиите. Да, елементарно се предава. За скарлатината няма ваксина и можеш да се разболееш още веднъж, могат да се увредят други органи и системи. Лекува се с антибиотик. “

При скарлатината можеш да се разболееш още веднъж , добави доктор Николова. Тя предложи, в случай че детето има доста висока температура , повръщане и мощни болки в гърлото, родителите да го заведат при доктор, тъй като това може да е скарлатина. Има и доста външни белези .

Медикът разяснява още, че всяко едно инфекциозно заболяване първоначално протича с висока температура и болки в гърлото.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР