Наблягам на това, че ще поискаме от парламента да ни

...
Наблягам на това, че ще поискаме от парламента да ни
Коментари Харесай

Правителството иска от парламента да се водят преговори само за F-16

Наблягам на това, че ще желаяме от Народното събрание да ни даде мандат да водим договаряния за закупуване на многоцелеви изтребител F-16 от Съединени американски щати. Това категорично акцентира военният министър Красимир Каракачанов на брифинг след днешното съвещание на Министерския съвет.
Става въпрос за договаряния за закупуване на 8 изтребителя, като за задачата са планувани най-много 1,8 милиарда лв.. Засега не е ясно какво тъкмо е предлагането на Lockheed Martin, като обяснението е, че по американските закони информация може да се разкрива чак след завършили договаряния. За съпоставяне, информацията от страна на SAAB за " Грипен " беше малко по-подробна - 10 самолета, вместо 8, в границите на 1,8 милиарда лв. плюс построяването на два нови хангара във въздушната база в Пловдив. Не е ясно обаче дали шведската оферта включва всички лицензи и цялостно въоръжение, като военният министър категорично уточни, че шведите не са споделили какъв брой ще коства на България да си купи належащо в допълнение въоръжение за " Грипен " от трети страни.
От думите на Каракачанов се обясни, че и американците не са дали отговори на всички въпроси на България по офертата - по тази причина и настояването на Министерския съвет е да може да се водят договаряния при " отклоняване от наложителните условия, посочени в Актуализиран план за капиталов разход " Придобиване на нов вид военен аероплан ", утвърден от Народното събрание . Стана ясно, че настояването е държавното управление да може да се отклони от всеки един параметър на Актуализиран план за капиталов разход " Придобиване на нов вид военен аероплан ".
На експлицитен въпрос в какви параметри ще има " отклоняване " във връзка с цената, Каракачанов отговори, че не може да каже и никой не може да каже преди договарянията . " Не ни е даден таван за цена, до който можем да преговаряме ", сподели още министърът и отхвърли държавното управление да е обсъждало вид да се тегли заем от Съединени американски щати, с цел да се купят F-16 . Виждате изказването на Белия дом, че цената ще бъде съобразена с финансовите рамки, които предлага българското държавно управление. Срокът за доставка евентуално ще бъде по-голям от 24 месеца, както е записано в плана - въпросът е какъв брой , призна Каракачанов. Той отхвърли, че е имало напън да се почнат договаряния за F-16 и заприказва по какъв начин " измислените евроатлантици, приключили руски академии " първо го определяли за русофил, а в този момент за индивида на американците в българското държавно управление.
Появи се и друга забавна догадка - държавното управление желае мандат за договаряния единствено със Съединени американски щати, което може при неуспех да блокира целия план , тъй като няма да има мандат за договаряния с другите претенденти - SAAB и Италия за втората ръка Eurofighter. Каракачанов се оправда, че с тях нямало оферта за цялостен пакет, в това число цялостно въоръжение, за разлика от договорката за F-16. С другите две страни отново щяло да трябват контракти - за въоръжение, със Съединени американски щати, по думите на водача на Вътрешна македонска революционна организация.
Военният министър сподели и друго - че никой не може да подсигурява, че в бъдеще няма да се наложи да водим военни дейности в границите на задача със самолети и по тази причина той желал да обезпечи най-хубавото. Един от главните причини против " Грипен " е, че те не могат да летят на по-дълги дистанции без презареждане, за разлика от F-16.
Очаквайте детайлности!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР