Наближават онези дни в годината, в които коледният дух ще

...
Наближават онези дни в годината, в които коледният дух ще
Коментари Харесай

Коледната подготовка - как и къде е започнало всичко

Наближават тези дни в годината, в които коледният дух ще обземе целия свят и хиляди лампички и декорации ще създадат всекидневието ни по-красиво и уютно. Ако по време на идните празници имаме щастието и да се порадваме на малко понатрупал снежец, коледната романтика ще е цялостна.

Но случвало ли ви си е да се запитате от кое място се е зародило цялото това празнично въодушевление, което прави празника на Коледа толкоз специфичен? В идващите редове ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос, както и ще се опитаме да ви вдъхновим да създадете своя лична коледна декорация.

Празничните орнаменти

Всичко стартира в Германия през 16-ти век, когато стъкларят Ханс Грайнер стартира да опитва с разнообразни принадлежности, с цел да създаде една красива декорация за своето коледно дърво. Занаятчията нагрявал до алено стъклена тръба над ослепителен пламък и употребявал глинени матрици с цел да сътвори първите коледни украси.

Интересното е, че неговите първи празнични орнаменти били под формата на плодове и ядки - нещо, което било напълно обикновено да се следи като декорация по това време в страната, само че единствено че в естествения им тип.

Първите коледни лампички

Не знаем дали ще се изненадате, или не, само че основателят на електрическата крушка Томас Едисън в действителност се оказва и първоизточника на красивите коледни лампички, които огряват уютно фамилното ни празнично дърво.

През зимата на 1888 година великият американски откривател бил обезпокоен от честите пожари, които създавали поставените дотогава свещи върху коледните дръвчета. За да предотврати тези неприятни обстановки, Едисън основал поредно свързани дребни лампички, които гордо сложил върху външната страна на своята лаборатория в градчето Менло Парк, щата Калифорния.

Няколко хрумвания за сръчни изобретатели

Ако концепциите на Ханс Грайнер и Томас Едисън са ви въодушевили да създадете саморъчна коледна декорация, съветваме ви да потърсите новата книга " Преоткрий своето у дома " на Лидл България, в която можете да откриете страхотни хрумвания за " направи си самичък " празнични орнаменти. В нея с изключение на тематичните коледни хрумки, ще намерите и вкусни предписания за трапезата, хрумвания и препоръки за хубост и здраве, които са подобаващи освен за коледните празници, само че и за цялата година.

От 22 ноември до 12 декември идейната книга " Преоткрий своето у дома " може да бъде във вашите ръце след събрани и залепени 5 стикер-точки в особено основаната за тази цел промо карта. Нея можете да получите гратис на всяка каса в магазините на Lidl, а точка получавате при всяка покупка за най-малко 30 лева

Празничните коледни календари с изненади

Едно от най-любимите събития на всички деца към коледните празници е отварянето на тези дребни картонени прозорчета от коледните календари. В множеството случаи зад самите прозорчета се оказват разнообразни по тип шоколадчета, а задачата на този календар е да се отброят оставащите дни до Коледа - тук е моментът да приветстваме всички тези от вас, които са съумели да удържат на мощното наслаждение и да отварят единствено по едно прозорче дневно, до момента в който настъпи святото Рождество Христово.

Самите коледни календари пък са изобретени не къде да е, а още веднъж в... Германия. Историята им може да се наблюдава до началото на 19-ти век, където фамилиите по това време са рисували хартиени прозорчета с коледни декорации, а на гърбовете им са изобразявали изненадата, която всеки отворил едно от тях е трябвало да получи.

С тази последна коледна изненада слагаме завършек на нашия исторически коледен бюлетин. Материал, който посветихме на изобретателите, съумели да основат онази магична коледна атмосфера, която превзема сърцата ни през уютните и топли фамилни празници.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР