Наближават най-хубавите семейни празници в годината – Бъдни вечер и

...
Наближават най-хубавите семейни празници в годината – Бъдни вечер и
Коментари Харесай

Наближава Бъдни вечер, а леля ми всеки път прави содената питка хем да е постна, хем да е бухнала в тавата

Наближават най-хубавите фамилни празници в годината – Бъдни вечер и Коледа. Време е да се месят вкусни питки и да се ползват най-хубавите предписания, с цел да може трапезата да е вкусна и засищаща. Всички знаем, че по традиция на Бъдни вечер се меси постен самун – най-често това е содена питка. Често пъти, обаче, резултатът не може да се съпоставя с погачата, омесена с квас. Соденият самун не се надига толкоз при печенето, а и нормално коричката му е дебела, а вътрешността – не прекомерно пухкава. Днес сме ви приготвили чудесна рецепта за питка, която хем е постна, хем е пухкава и мека – тайната е в газираната вода, която ще прибавим към останалите съставки. Ето и рецептата за содена питка с газирана вода:

Содена питка с газирана вода
Продукти:
2,5 ч.ч. брашно (може малко повече или малко по-малко, според от размера на мерителната чаша)
1 ч.л.сода за самун
1 с.л.мед
1 1/3 ч.ч.газирана вода
1 ч.л.сол
по предпочитание – 30 гр.микс от семена за поръсване

Приготвяне:
Започнете със сухите съставки: в подобаваща купа смесете брашното със содата и солта. Не изсипвайте цялото количество брашно едновременно, оставете малко за доомесване. Добавете и микса от семена (може да употребявате сусам, мак, ленено семе, сурови слънчогледови семки и пр.). Разбъркайте сухите съставки и прибавете меда. В същата купа налейте газирана вода и започнете да омесвате, като последователно добавяте от заделеното брашно при нужда. Тестото не би трябвало да лепне по ръцете, само че не би трябвало и да е твърдо. Оформете тестото на топка и го прехвърлете във форма или подобаваща тавичка, покрита с хартия за печене. Поръсете питката с брашно и по-късно с изострен нож направете дълбоки сечения във формата на кръст в средата й.

Поставете хляба в авансово загрята на 220°C фурна за към 10 минути, след което намалете температурата на 180 градуса. Печете към 30 минути или за по-сигурно проверете готовността със суха съчка.
Приятен вкус и радостни празници!Най-хубавите шансове за питката на Бъдни вечер – с тях ще изненадате всички гостиВсеки желае да изтегли най-хубавия шанс. Лесно е, когато всички шансове са хубави!
Време е да помис…Dec 12 2018vijti.com

Инфо: За дамата

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР