Наближаващият край на преходния период след Брекзит изправя Лондон нова

...
Наближаващият край на преходния период след Брекзит изправя Лондон нова
Коментари Харесай

Дните на Лондон като европейският център за търговия на акции са преброени

Наближаващият завършек на преходния интервал след Брекзит изправя Лондон нова действителност – английската столица ще изгуби позицията си на неоспорим водач в търговията с акции в Европа, а дружно с нея и ежедневни транзакции за милиарди евро, пишат Сила Бръш и Вайрън Вагхела за Блумбърг.

Повече от половината от размера на търговията с акции в Лондон е на компании от Европейският съюз, сочат данни на Cboe Global Markets Inc. Много от тези компании обаче може да мигрират на тържищата в Европейски Съюз в случай че не бъде реализирано съглашение сред Брюксел и Лондон преди 31 декември. Освен удара върху репутацията на английската столица, това ще се отрази отрицателно и на вложителите поради по-разкъсаната търговия сред разнообразни градове, която ще докара до поевтиняване на акциите.

Според отчета на на Cboe Global Markets Inc. фирмите, основани в 27-те страни членки на Европейски Съюз, способстват за повече от половината от цената на всички акции, търгувани във Англия. През август тази стойност е била приблизително 7,2 милиарда евро (8,5 мрлд долара), или 60% от всички акции за 12,5 милиарда евро, които се търгуват всекидневно.

Ключът към запазването на това статукво минава през основаването на „ равностойност “ – по този начин в Европейски Съюз се определя приемането на регулаторни ограничения от страна на Англия, които да са в звук с тези на блока. Това би разреши на европейските търговци да продължат да купуват и продават акции на пазарите в Лондон.

Швейцарският урок

Миналата година Европейски Съюз анулира контракта за еквиваленост сред европейските и швейцарските борсови регулации, което на процедура е не разрешава на швейцарските тържища да търгуват с акции и скъпи бумаги на европейски компании. Швейцария предприе реципрочни ограничения и забрани търгуването на акции на швейцарски компании на европейските тържища. Макар че размера на търговията на борсата в Цюрих набъбна, цената на mid-cap и small-cap акции набъбна с 20% незабавно, откакто Европейски Съюз престана да смята регулирането на швейцарската фондова борса за еквивалентно на стандартите на блока, сочат данни на to Virtu Financial Inc.

„ Притеснен съм за промишлеността, защото това е неприятно развиване за крайния вложител. Това е политически ход, който може да утежни положението на пазарите “, разяснява евентуалния Брекзит без договорка Алисдър Хейнс, основен изпълнителен шеф на Aquis Exchange Plc.

Според него 30% от търговията на акции, която сега се прави в Лондон, може да се придвижи в Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР