Наближава есента и страната замириса на печени чушки. Този зеленчук,

...
Наближава есента и страната замириса на печени чушки. Този зеленчук,
Коментари Харесай

Сезонът на чушките

Наближава есента и страната замириса на печени чушки. Този зарзават, донесен от Христофор Колумб от Америка, бързо превзема Стария континент. Отначало яли единствено зелените чушки, след това – и алените, най-после жълтите и оранжевите. Всички типове съдържат доста витамин С, особено сладките зелени – два пъти повече от портокалите, а алените и жълтите – 3-4 пъти нужната дневна доза от този витамин. Зеленчукът има високо наличие и на цинк – 2 пъти по-голямо от това в марули, домати, тиква, краставици. Чушките са вкусни както сурови, по този начин и готвени. Сладкият им усет се акцентира, когато са запечени или мариновани.

Печени чушки с яйца и сирене


 46-1 Необходими артикули:
9-10 червени чушки, по-месести
4 яйца
1 ч.ч. натрошено сирене
4 с.л. олио
сол
копър по избор

Начин на подготвяне:
Изпичаме и обелваме чушките, отстраняваме семената и дръжките. Намазваме дъното на тавичка с 3 с.л. олио. Нареждаме компактно чушките една до друга. В купичка разрушаваме яйцата с 1 щипка сол. Прибавяме сиренето към яйчената примес. Изливаме сместа върху печения пипер отмерено. Отгоре поръсваме 1 с.л. олио. Печем в загрята фурна на 180-200 градуса. Изпича се бързо. Към края поръсваме 1 с.л. копър, нарязан на ситно, и допичаме. Готовото ядене режем на квадрати и сервираме.

Пържени червени чушки с домати


 46-2 Необходими артикули:
600 г червени чушки
500 г домати, хубаво узрели
олио
сол
сирене по избор

Начин на подготвяне:
Червеният пипер се измива, почиства се от семките и се нарязва на ситно – на колелца. Слага се в тиган със сгорещено олио и се пържи, до момента в който омекне. Към него се прибавят изчистените и нарязани на ситно или настъргани на ренде домати. Слага се сол на усет и се разбърква хубаво. Ястието е готово, когато се сгъсти. Може към него да се сервира и филийка сирене.

Тиквички с чушки и домати


 46-3 Необходими артикули:
1 огромна тиквичка или 2 дребни
1 кг чушки
500 г червени домати
1 глава чесън
1/2 ч.ч. олио
1 връзка магданоз
сол
1 патладжан по избор

Начин на подготвяне:
Чушките и доматите (може и патладжан) се опичат и обелват. Тиквичките се нарязват по дължина на 10-12 см, по-късно на ивички (може и на кръгчета). Посоляват се, подреждат се в намазнена тавичка, поръсват се с олио и се пекат в умерена фурна. След изпичане се прибавят нарязаните червени чушки и домати. Подправят се със счукания чесън, магданоз и сол.

Кюфтета и пълнени чушки в доматен сос


 46-4 Необходими артикули:
2 кг домати
500 г телешка кайма
5-6 чушки
200 г сирене
4 яйца
2 скилидки чесън
1/2 глава червен лук
2 с.л. галета
магданоз
сол и черен пипер
олио
брашно

Начин на подготвяне:
В малко лой сложете рендосаните домати и ги оставете на слаб огън, до момента в който водата леко се поизпари. През това време объркайте натрошеното сирене с 3 от яйцата и малко нарязан магданоз. Изчистете чушките от семенника и ги напълнете със сместа. В купа сложете каймата и прибавете 1 яйце, щипка черен пипер, щипка сол, галетата и нарязания на ситно лук. Омесете каймата и оформете дребни кюфтенца. Оваляйте ги в брашно. Загрейте лой и запържете кюфтенцата за малко, едвам се запечатат. Извадете ги върху кухненска хартия. Полуготовия сос прехвърлете в тавичка. Прибавете сол, нарязаните скилидки чесън и магданоз. Разбъркайте и подредете пълнените чушки и кюфтенцата. Сложете ястието във фурната и запечете към 30 минути на 200 градуса.

Класически пълнени чушки


 46-5 Необходими артикули:
16 приблизително огромни прави червени чушки
1 и 1/2 ч.ч. ориз
500 г кайма – примес
1 огромна или 2 дребни глави лук
1/2 връзка магданоз
1 морков, нарязан на кубчета
олио
сол
черен пипер
кимион
брашно
2-4 с.л. сметана (по желание)

Начин на подготвяне:
Нарежете лука и изсипете да се запържва в тиган с олио. Щом леко покафенее, прибавете каймата и я накъсайте с вилица. Измийте ориза и го изсипете в тигана. Захлупете с похлупак за 10-20 мин., до момента в който оризът поомекне, само че не е изцяло подготвен. Прибавете моркова, магданоза, нарязан на ситно, и сложете сол, пипер и кимион на усет. Сипете сметана по избор. Махнете от котлона. Докато сместа изстива, измийте чушките и ги почистете от семките. С помощна на дребна лъжичка напълнете чушките с приготвената плънка, резнете ги леко изпод, потопете ги откъм гърлото и дъното в малко брашно и ги подредете в намазнена тава. Не пълнете чушките догоре, тъй като има късмет оризът да се раздуе и плънката да изскочи. Полейте дъното с малко вода и ги печете в авансово загрята фурна на 200 градуса за 35-40 мин. Ако водата се всмуква напълно още по време на готвенето, долейте още малко. Поднесете със сос от кисело мляко, копър и чесън по избор.

Фаворити на седмицата


Баница с алена капия


 46-6 Необходими артикули:
800 г белени печени пиперки
6 листа фини кори за баница
3 яйца
250 г сирене
100 г кашкавал
200 мл готварска сметана
1 бакпулвер
1 с.л. брашно
150 г шунка
50 мл прясно мляко
50 мл олио
вегета, сол, черен пипер

Начин на подготвяне:
Настържете кашкавала, шунката нарежете на кубчета. Половината от корите оставете цели, а останалата част нарежете на линии. Отделете жълтъците от белтъците и разбийте белтъците на корав сняг. Добавете шунката, кашкавала, натрошеното сирене и постепенно разбъркайте. Отделно разбийте жълтъците, сметаната, млякото, брашното и бакпулвера. Овкусете с подправки на усет и разбъркайте. Намажете задачите кори с олио и ги наредете една върху друга. Поставете ги в тава. Покрийте ги с половината от почистените от семето и нарязани на линии чушки и ги намажете с плънката от белтъци. Отгоре подредете останалите линии чушки, намажете с плънката от жълтъци и покрийте с нарязаните кори за баница. Редувайте по този начин до привършване на продуктите. Най-горният слой кори леко се притиска в жълтъчната плънка. Пече се в авансово загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.

Сладко от люти чушки


 46-7 Необходими артикули:
300 г люти червени чушлета
1 кг червени чушки
500 г захар
2 листенца индрише

Начин на подготвяне:
Всички чушки се измиват и почистват от дръжките и семките. За лютите чушки е добре да употребявате гумени ръкавици. Нарязват се на ситно и се слагат в дълбока купа. Посипват се със захарта и се завиват със свежо фолио. Оставят се да престоят 24 часа в хладилника. На идващия ден се пасират. Сместа се поставя на котлон, с цел да поври, до момента в който се изпари водата, която чушките са пуснали, и да се сгъсти леко. Насипва се в бурканчета, които се затварят, до момента в който сладкото е горещо. Не се вакуумират. Използва се за овкусяване на всевъзможни тестени произведения – пици, паста; добавка към месо, сосове; може да сервирате и като допълнение към плато със сирена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР