Набиращата все по-голяма популярност проруска партия Възраждане в България разби

...
Набиращата все по-голяма популярност проруска партия Възраждане в България разби
Коментари Харесай

Акад. Денков пред “Политико“: Крайно време е да спрем да си затваряме очите за руската намеса

" Набиращата все по-голяма известност проруска партия " Възраждане " в България разруши офисите на Европейски Съюз в София, блокира физически депутати в Народното събрание, заплашваше хора на прайдове и призоваваше да бъдат унищожени враговете на президента Владимир Путин - и какво се случи? Нищо изключително. Същото може да се каже и за поредност от мистериозни детонации в оръжейни фабрики - произшествия, които са подложени на натоварен надзор, защото София усилва производството на оръжия за експорт в Украйна. Въпреки това, което може да се окаже сериозна съветска офанзива на българска територия, проверяващите в София са упреквани в дългогодишно безучастие, прикриване и отсрочване ".

В изявление за " Политико " новият министър-председател на България Николай Денков съобщи, че е извънредно време да се постави завършек на този модел, при който правоприлагащите органи и службите за сигурност си затварят очите, когато става въпрос за следствие на случаи, в които Москва може да дърпа конците.

Денков пристигна на власт на 6 юни и е изправен пред жесток опит да насочи нестабилното си държавно управление към пронатовска и проукраинска траектория в страна, в която съветската агитация и властови мрежи, упражнявани посредством шпионските служби и проведената престъпност, държат голяма власт, написа " Политико ".

Въпреки това, при започване на опита си да промени метода, по който България се оправя с лостовете на съветското въздействие, той направи необикновената стъпка да насочи пряк апел към прокремълската ултранационалистическа партия " Възраждане ", като съобщи, че управляващите би трябвало да проверяват дали държанието ѝ е минало законовите червени линии. На 27 юни Денков обществено упрекна партията, чиято поддръжка е повишена до към 16% от 10% през есента, че е " неофашистка " и води " война против европейските полезности ".

Запитан за апела си за деяние против „ Възраждане “, той съобщи, че в метода си към съветската интервенция българските публични лица постоянно са възприемали правилото от заглавието на последния филм на Стенли Кубрик " Широко затворени очи ".

" Единственото нещо, за което съм помолил, е другите институции да престанат " да гледат настрана, сподели той пред " Политико " в Брюксел предходната седмица, заявявайки, че обществените му забележки по отношение на „ Възраждане “ са били реакция на " лъжите ", употребявани " нападателно " от нея и други промосковски партии, с цел да " плашат българското население " с прокремълска агитация.

" Те популяризират [лъжи] посредством обществените медии, с цел да сплашат популацията и да се опитат да употребяват тази среда, с цел да извлекат някаква политическа изгода ", добавя той, като отбелязва, че „ Възраждане “ е прибягнала до " езика на експанзията " и подстрекателството. " Тази експанзия става все по-видима и не е нещо, което може да се остави да се развива повече ", добави той.

Всъщност водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, именуван господин Копейкин поради промосковската си и антиевропейска позиция, не прави опити да прикрива лоялността си, написа " Политико ". Малко след несполучливия протест на Евгений Пригожин в края на предишния месец той съобщи, че дълг на елементарните българи е да унищожат " деформираните отпадъци " - евентуално съперниците на Путин в България, които се надяват, че въстанието на наемниците от групата " Вагнер " може да значи края на президента Путин. Партията се стреми също по този начин към осъществяване на референдум за прекъсване на присъединението на България към еврото - различен от целите на Денков.

Не след дълго апелът на Денков за деяние от 27 юни стартира да работи. В същия ден Софийската градска прокуратура съобщи, че ще проверява Костадинов за тирада на омразата и подбудителство към принуждение. Костадинов отхвърли хода на Денков против него, като съобщи, че министър председателят просто извършва инструкциите на американското посолство в София.

На въпроса дали се притеснява, че един законен метод към „ Възраждане “ може да има противоположен резултат - да разреши на партията да натрупа още повече дивиденти като твърди, че е жертва на прозападна принуда, Денков се усъмни, че това може да направи реториката на „ Възраждане “ по-скандална. " Те така и така го споделят ", твърди той.
Среднощни гърмежи
Пронатовското и проевропейско държавно управление на Денков бързо ускори уговорките си за изпращане на оръжия в Украйна.

Това освен провокира исблъсъци с Москва, само че и с президента Румен Радев, някогашен водач на МиГ-29, който не е безапелационен във връзка с позицията на България в НАТО и е враждебно надъхан към въоръжаването на Киев.

Това е стъпка, която насочва вниманието и към поредицата от необясними гърмежи и пожари в български оръжейни фабрики и хранилища от 2011 година насам. Последният гърмеж се случи в град Карнобат в обект, който беше обиден и предходната година вследствие на това, което притежателят дефинира като съветска офанзива.

Въпреки че години наред българските управляващи сякаш проверяват случаите, формалните лица са внимателни във връзка с това какво в действителност се е случило и дали руснаците са наредили офанзивите против оборудванията.

Денков заподозря, че се бави, когато беше запитан какво се случва. " Не знам, тъй като нямам визия до каква степен тайните служби, системата на прокуратурата са се пробвали да намерят отговора ".

В същността си догатките на Денков, че управляващите в никакъв случай не са се вглеждали прекомерно в случаи като " Възраждане " и гърмежите в завода, разкриват степента на съветско въздействие в българските институции. Много от най-влиятелните лица в България произлизат от обвързваните с Москва служби за сигурност от комунистическата ера. След рухването на Берлинската стена тези олигарси в сянка заграбиха първокласни национални активи и сътвориха към момента необятно публикувани мрежи за проведена престъпност, които източват средства от Европейски Съюз, правят изнудване и контрабанда на опиати, оръжие и хора.

Въпреки това той изрази вяра, че трендовете се трансформират. " Почти съм уверен, че българският народ е проевропейски надъхан. За страдание, те са жертва на доста дейна и доста нападателна прокремълска, пропутинска агитация ", сподели Денков.

" Трябва да разбираем на хората какви са изгодите от пълноправното участие в Европейския съюз и НАТО ", добави той, наблягайки, че този въпрос, съгласно него, " в никакъв случай не е бил обясняван вярно " на популацията.
Премахване на остарялото
Един от целите на новото държавно управление е широкообхватна промяна на разследващите служби, която да изкорени сътрудниците на Москва.

Опитите на управляващите, обаче, срещат съпротивата на президента Радев, който е считан за промосковски надъхан и който сега подписва заповедите за назначение на шефовете на другите служби за сигурност, което попречва всяка смяна в системата.

За да преодолее това затруднение, реформаторското държавно управление ще се опита да промени закона, което ще отнеме " един или два месеца ", сподели Денков, " в случай че президентът не промени мнението си, което, съгласно мен, би било напълно разумно за него ".

Премиерът е изправен пред сложна борба в опитите си да отърве страната си от съветското въздействие: както самият той признава, не може да се каже какъв брой надалеч се простира обсегът на Москва.

Запитан дали счита, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от персонално разбиране или извършва директни заповеди от Кремъл, Денков се засмя.

След къс размисъл той отговори: " Не мога да отговоря на тези въпроси. Не знам отговорите. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР