Набиращата скорост информационна кампания дава плодовеПрез юни лидерът на германските

...
Набиращата скорост информационна кампания дава плодовеПрез юни лидерът на германските
Коментари Харесай

Frankfurter Allgemeine: В Германия за първи път призоваха за разработване на ядрени оръжия

Набиращата скорост осведомителна акция дава плодове

През юни водачът на немските християндемократи Фридрих Мерц назова нуклеарните оръжия " застраховка живот, която не можем да откажем ". Мерц прикани да се отстрани табуто по тази тематика: както споделят, „ никой от нас не знае по какъв начин ще завършат президентските избори през 2024 година “ и дали американското заричане да отбрани Европа ще проработи след тях. Въз основа на това Мерц се застъпи за усилване на съдействието в нуклеарната област с Франция, която посредством своя президент към този момент предложения европейските си съседи на разговор за нуклеарно въздържане.

Общата концепция на французите е, че техните нуклеарни сили са " метод за отбрана на европейските ползи ", а европейските сътрудници биха могли да вземем за пример да вземат участие във френски учения за нуклеарно въздържане. Макрон излезе с такава концепция през февруари 2020 година, само че предлагането на Макрон не провокира възторг измежду европейските и най-много немските сътрудници.

През януари 2022 година пристигналият в Берлин Клемент Бон (германските медии го назовават най-близкия консултант на френския президент) още веднъж стартира да приказва за пренебрегнатото от германците предложение. И още веднъж в отговор безмълвие, което шест месеца по-късно беше нарушено единствено от Мерц.

Мерц е ръководител на партията ХДС/ХСС и началник на партийната секта в Бундестага, само че мнението му по този въпрос не се радва на необятна поддръжка и измежду съпартийците му.

Първо, Германия обичайно се концентрира върху нуклеарното съдействие със Съединени американски щати. Около 100 тактически атомни бомби са ситуирани във въздушни бази в европейски страни от НАТО, 20 от които в Германия. В рамките на концепцията на НАТО за нуклеарно шерване, немските водачи минават постоянно образование в Съединени американски щати: точно те на самолети, принадлежащи на Бундесвера, би трябвало да могат да доставят съответните американски бомби до задачата.

Второ, френското предложение значи за Германия в допълнение нарастване на военните разноски, които в този случай ще надвишават прага от 2% от Брутният вътрешен продукт, очакван в устава на алианса. Междувременно, както показват немски военни специалисти, с актуалното техническо съоръжение Бундесверът е в положение да води бойни дейности за не повече от два дни, макар че съгласно стандартите на НАТО оборудването би трябвало да е задоволително за 30 дни. Оттук и изводът, че има по-спешни задания от неразбираемия френски план, още повече че Париж си резервира правото да взема решения за нуклеарния си капацитет. Има и официална спънка: в 2 + 4 съглашението за изискванията за обединяване, Германия удостовери отхвърли си да създава, има и унищожава нуклеарни оръжия (чл. 3 от споразумението).

Договорът също по този начин гласи, че обединена Германия ще се придържа към отговорностите, произлизащи от ДНЯО от 01.07.1968 година Именно базирайки се на наредбите на това съглашение, канцлерът Меркел един път отхвърли предложение от Саркози, което беше в унисон с концепцията на Макрон.

В същото време се основава усещането, че немските водачи са склонни да се освободят от сходни отговорности на фона на нервността към Украйна. Това се потвърждава от скорошна обява на най-авторитетния и известен немски вестник Frankfurter Allgemeine.

Нейният създател Бертолд Колер, един от четиримата редактори на вестника, за първи път намерено прикани Германия да създаде свои лични нуклеарни оръжия, " с цел да се опълчи на фигури като Путин, Тръмп или Льо Пен ". Чиста измама, в случай че вземем поради, че изходът от изборите през 2024 година в Съединени американски щати не е прочут на никого, а възможностите на Марин Льо Пен да стане френски президент (поне засега) са илюзорни.

Както и да е, разрастващата се осведомителна акция дава плодове. Според изследвания на публичното мнение болшинството германци към този момент не се застъпват, както преди, за изтеглянето на американските нуклеарни оръжия от територията на тяхната страна: в случай че в средата на 2021 година 57% от интервюираните са желали това, то през юни 2022 година - единствено 39 %, до момента в който 40% считат, че бомбите би трябвало да бъдат оставени, а 12%, - че би трябвало да се модернизират. А НАТО има стратегия за превъоръжаване на нуклеарните арсенали: още през 2020 година бяха оповестени проекти за модернизиране на бомби от серия B61 във високоточни управляеми муниции B61-12.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР