Набирането на медицински сестри от страни с високи доходи от

...
Набирането на медицински сестри от страни с високи доходи от
Коментари Харесай

Пациенти от Гана са в опасност. В Обединеното кралство набират медицински сестри за Националната здравна служба

Набирането на медицински сестри от страни с високи приходи от по-бедни народи е „ отвън надзор “ , съгласно ръководителя на една от най-големите групи за медицински сестри в света, предава „ BBC “. Коментарите идват, когато излизат доказателства за това по какъв начин здравната система на Гана се бори заради „ приключването на мозъци “ .

Много профилирани медицински сестри са напуснали западноафриканската страна за по-добре платена работа в чужбина. През 2022 година повече от 1200 медицински сестри от Гана се причислиха към регистъра на медицинските сестри в Обединеното кралство. Това се случва, защото Националната здравна работа (NHS) от ден на ден разчита на чиновници от страни отвън Европейски Съюз, с цел да запълни свободните места.

Въпреки че Обединеното кралство акцентира, че дейното набиране на личен състав в Гана не е позволено, обществените медии отбелязват, че медицинските сестри могат елементарно да видят свободните работни места в тръстовете на NHS. След това те могат непосредствено да аплайват за тези работни места. Ужасното икономическо състояние на Гана работи като огромен подтик фактор.

Хауърд Катън от Международния съвет на медицинските сестри (ICN) е угрижен за мащаба на броя на напускащите страни като Гана. Пред „ BBC “ той съобщи:

„ Имам възприятието, че обстановката сега е отвън надзор. Имаме интензивно набиране на личен състав, което се води основно от шест или седем страни с високи приходи, само че с набиране от страни, които са едни от най-слабите и най-уязвимите, които мъчно могат да си разрешат да изгубят своите медицински сестри. “

Ръководителят на медицинските сестри в Регионалната болница в Голяма Акра, Гифти Ари показа пред „ BBC “, че нейното интензивно поделение е изгубило 20 медицински сестри в Обединеното кралство и Съединени американски щати през последните шест месеца – със съществени последствия. Тя посочи:

„ Грижите са наранени, защото не можем да одобряваме повече пациенти. Има забавяния и това коства повече смъртност – пациентите умират. “

Тя добави, че тежко болните пациенти постоянно би трябвало да бъдат арестувани за по-дълго време в незабавното поделение заради дефицита на медицински сестри . Една здравна сестра в болничното заведение признава, че половината от тези, с които е приключила, са напуснали страната – и тя самата е желала да се причисли към тях.

„ Всички наши опитни медицински сестри си потеглиха “

„ BBC “ откри сходна обстановка в общинската болница в Кейп Коуст. Заместник-ръководителят на медицинските сестри в болничното заведение Каролин Агбоджа сподели, че е видяла 22 медицински сестри да отпътуват за Обединеното кралство през последната година.

„ Всичките ни медицински сестри за интензивни грижи, нашите опитни медицински сестри, си отидоха. Така че в последна сметка нямаме нищо – нямаме умел личен състав, с който да работим. Дори и държавното управление да наеме, би трябвало още веднъж да преминем през болката от образованието на медицински сестри. “

По-малките клиники също са наранени от миграцията на личния състав, защото даже една здравна сестра, напуснала дребен здравен център, може да има огромен непряк резултат.

В здравната клиника Ewim в Кейп Коуст една здравна сестра е напуснала дребното им незабавно поделение, а друга е напуснала амбулаторното поделение. И двете медицински сестри с опитни и са си намерили работа в Обединеното кралство.

Главният доктор там, доктор Джъстис Артър счита, че резултатите са големи. Ето какво сподели той пред „ BBC “:

„ Нека вземем да вземем за пример услуги като ваксинирането на деца. Ако загубим медицински сестри в публичното опазване на здравето, тогава бебетата, които би трябвало да бъдат ваксинирани, няма да получат своята имунизация и ще имаме бебета, които ще умират. “

Той призна, че възрастни пациенти също ще умрат , в случай че няма задоволително медицински сестри, които да се грижат за тях след интервенцията. Повечето от медицинските сестри, с които екипът на „ BBC “ беседва, желаеха да изоставен Гана заради обстоятелството, че биха могли да печелят повече другаде.

В здравния център Kwaso покрай град Кумаси Mercy Asare Afriyie изясни, че се надява скоро да си откри работа в Обединеното кралство .

„ Изселването на медицински сестри няма да спре поради неприятните ни условия на работа. Заплатата ни не е нещо, за което да пишем, а след две седмици я харчим. Тя е от ръка на уста. “

Медицински сестри от Гана споделиха пред „ BBC “, че в Обединеното кралство биха могли повече от седем пъти повече от това, което получават в Гана. Perpetual Ofori-Ampofo от Асоциацията на медицинските сестри и акушерки в Гана акцентира, че здравната система на нейната страна се нуждае от повече помощ . Тя изясни:

„ Ако погледнете числата, тогава не е етично Обединеното кралство да наема чиновници от Гана, защото броят на професионалните медицински сестри в съпоставяне със стажантите или помощните медицински сестри е проблем за нас. “

Но тя добави, че не е допустимо да се спре медицинските сестри да изоставен, защото миграцията е право и че държавното управление на Гана би трябвало да направи повече, с цел да ги убеди да останат. Здравното министерство в столицата Акра отхвърли коментар.

Гана е в листата на Световната здравна организация от 55 уязвими страни, които имат дребен брой медицински сестри на глава от популацията. Списъкът – именуван от някои „ червен лист “ – има за цел да обезсърчи систематичното набиране на личен състав в тези страни.

Правителството на Обединеното кралство неотдавна даде 15 милиона английски лири (18,6 милиона долара) на Гана, Нигерия и Кения, с цел да подкрепи увеличението на тяхната работна мощ в опазването на здравето. Известно е обаче, че страната се стреми да подписа публична договорка с Гана, посредством която може да наема по-активно личен състав в подмяна на даване на тамошното държавно управление на избрана сума пари на здравна сестра.

Вече има сходно съглашение с Непал . Но Катън от ICN се усъмнил дали това е задоволително. Той сподели пред „ BBC “, че счита, че сходни покупко-продажби „ се пробват да основат тип на етична честност, а не вярно отразяване на същинските разноски за страните, които губят своите медицински сестри “ .

Директорът на Здравната работна мощ на СЗО Джим Кембъл изясни пред „ BBC “, че Брекзит е бил фактор Обединеното кралство да се обърне към африканските страни за медицински сестри, с цел да запълни свободните места в NHS.

„ Пазарът на труда е извънредно конкурентен по целия свят и откакто затворихме евентуалния пазар на труда от европейската независимост на придвижване, това, което виждаме, са следствията от това във връзка с привличането на хора от Британската общественост и други юрисдикции. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР