Набелязани са конкретни мерки за подобряване на безопасността и охраната

...
Набелязани са конкретни мерки за подобряване на безопасността и охраната
Коментари Харесай

МВР с извънредни мерки след ромските сблъсъци

Набелязани са съответни ограничения за възстановяване на сигурността и защитата на публичния ред в отдалечените обитаеми места в общините Казанлък и Павел баня. Това заяви на брифинг пред публицисти шефът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора старши комисар Лазар Христов.

Допълнителните ограничения са по отношение на всеобщото ромско сборичкване, което се разигра на паркинга на Кооперативния пазар в Казанлък на 20 март и след което един човек почина, а петима към момента са с заплаха за живота. В сбиването са взели присъединяване над 30 души от две семейства. Всички участници в всеобщия пердах са открити. Веднага са арестувани 19 души, 14 от които са били престъпно проявени. Христов акцентира, че екипите на Районното ръководство в Казанлък са реагирали навреме на сигнала за случая.

" Сигнал е получен в 13:55, който е подаден към патрулите в 13:57 часа. Полицейските екипи са били на мястото в 14:00 часа ", уточни той. Христов сподели, че полицейските чиновници са се придвижвали с включен специфичен светлинен и звуков режим. При чуване на звука участниците в сбиването са се разпръснали. " Реакцията на сътрудниците е напълно навременна ", уточни началникът на ОДМВР.

Ст. комисар Лазар Христов изясни, че през днешния ден в Казанлък, следва и среща с кмета на общината Галина Стоянова, която ще се състои в 15:00 часа. Очаква се да бъдат разисквани спомагателни ограничения. Христов изрази вяра в срещата да се включат и други кметове от района. " Ако те не се включат, ще предизвиквам и спомагателна среща с тях ", сподели комисарят.

Той уточни, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи в района са осведомени с дългогодишната омраза сред двата рода и са се отзовавали и на предходни сигнали. Според него в района има дефицит на чиновници на полицията. " Наблюдава се липса на претенденти за работа към Районното ръководство в Казанлък и сектора в Павел баня ", означи Христов. Той сподели още, че е допустимо командироване на чиновници от околните обитаеми места за усилване на нарядите в района.

“Обмисляме способи за разрешаването на кадровите проблеми в Министерство на вътрешните работи в Казанлъшко. Престоят и много интервенции и реализации от наша страна на локално и национално равнище за попречване на сходни произшествия ”, сподели още той.

Конфликтът е зародил в резултат на дългогодишна омраза сред две ромски семейства от павелбанските села Тъжа и Манолово, и се е случил след правосъдно дело сред същите в Районния съд в Казанлък. Христов уточни, че предвид на предходни спорове сред същите хора, на място пред постройката на съда са били изпратени екипи, само че се е наложило те да се отзоват на различен сигнал.

" Ежеседмично са провеждани профилирани полицейски интервенции на територията на Павел баня, Казанлък и тези обитаеми места - за изземване на възможни огнестрелни оръжия, каквито, за благополучие, не са намирани ", изясни още той. Христов добави, че след предходните произшествия сред двете семейства са провеждани беседи с присъединяване даже на кмета на община Павел баня Иса Бесоолу, който да бъде посредник сред тях, за потушаване на напрежението.

Петима души са привлечени към наказателна отговорност и арестувани за период от до 72 часа с прокурорско разпореждане след всеобщия побой на паркинга на Кооперативния пазар в Казанлък от 20 март.

Това заяви на брифинг пред публицисти окръжният прокурор Дичо Атанасов. След случая един човек почина, петима се борят и все още за живота си, а още няколко са с разнообразни телесни пострадвания, уточни още той. Атанасов сподели, че обвинявания са повдигнати на една жена, един малолетен жител на 17 години и три пълнолетни лица. От събраните доказателства по отношение на тях е повдигнато обвиняване за ликвидиране по член 115 от Наказателния кодекс (НК), само че в случай че бъдат събрани задоволително доказателства за особена свирепост, може да бъде преквалифицирано и по член 116 от Наказателен кодекс.

С заплаха за живота след случая сега са пет лица, настанени в болнични заведения в Казанлък и Стара Загора. " Трима от тях са в изключително тежко положение, те са с контузии, несъвместими с живота ", разяснява шефът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР