Набързо и без разисквания депутатите приеха окончателно промените във валутния

...
Набързо и без разисквания депутатите приеха окончателно промените във валутния
Коментари Харесай

Приеха поправките в закона за влизането ни в еврозоната без дебат

Набързо и без разисквания депутатите одобриха дефинитивно измененията във валутния закон, с който минават и поправките в Закона за Българска народна банка, свързани с влизането ни в чакалнята на еврозоната. Измененията бяха признати с 91 гласа „ за “ и 36 „ срещу “.
Чрез измененията в Закона за Българска народна банка, импортирани от ГЕРБ през преходните и заключителни разпореждания на валутния закон, се извършва условието на ЕЦБ да се „ отключи “ курсът евро/лев при влизане в „ чакалнята “ на еврозоната, а преди този момент той ще бъде контрактуван на скрито съвещание сред останалите страни във валутния съюз.
Заради потайността на процеса по внасяне на поправката в обществото се сътвори нервност към опцията курсът да доближи пет лв. за евро и даже за стабилността на Валутния ръб.
След като провокира голям брой терзания, ръководещата коалиция беше принудена от премиера Бойко Борисов да изиска позволение от Народното събрание да се откаже от ERM-2 и надлежно от еврозоната, в случай че останалите страни решат, че курсът ще бъде по-различен от в този момент закрепения 1.95583 лв. за евро.
Очакванията са страната ни да влезе в „ чакалнята “ в края на април. Тогава България ще стане и член на Банковия съюз и надзорът над банките ни ще стане европейски. По искане на Европейската централна банка Българската национална банка ще може да глоби кредитни институции, финансови фондове и смесени сдружения.
Промените в закона плануват още и ремонти, свързани с пълномощието на митническите органи да не позволяват преместването на парични средства в размер на 30 000 лв. или повече, или тяхната равноценност в друга валута, през границата на страната за трета страна при получена от митническите органи по длъжностен път информация за съществуването на обществени отговорности на лицето.
Въвеждат се и промени в административни разпореждания, съгласно които се планува при нарушение на условията за преместване на пари над 10 000 евро или 30 000 лв., да се постанова административно наказване санкция в размер на една пета от цената на недекларираните парични средства или благородни метали и скъпоценни камъни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР