На12 февруари в зала Плевен на Областната администрация се проведе

...
На12 февруари в зала Плевен на Областната администрация се проведе
Коментари Харесай

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие одобри Проект за държавен план-прием за учебната 2024-2025 г.

На12 февруари в зала „ Плевен ” на Областната администрация се организира съвещание на Комисията по претовареност към Областния съвет за развиване, на което беше разискван Проектза държавен план-прием за образователната 2024-2025 година в неспециализираните учебни заведения в област Плевен.



Заседанието беше намерено от ръководителя на Комисията Николай Абрашев – заместител регионален шеф, койтоакцентира върху ангажиментаи отговорносттана институциите за кариерното насочване на учениците още от8 клас.

Албена Тотева – шеф на Регионалнотоуправление на образованието-Плевенпредставиосновните оферти в държавнияплан-прием, който е направен в тясно съдействие и партньорство сред шефовете на учебни заведения, работодателите, браншовите организации, бюрата по труда, общинските администрации, обществените сътрудници и Областна администрация. Представители на всички тези институции участваха на съвещанието.

Държавният план-приемобхваща 19 междинни учебни заведения, 2 профилирани гимназии, 22 професионални гимназии и 4 обединени учебни заведения на територията на Плевенска област.



Ръководството на всяко учебно заведение единствено дефинира паралелките и броя научениците в тях, както и начинана образуване на бала за приемпрез образователната 2024-2025 година Предложенията, включени в проекта,са уравновесени и дават отговор на потребностите на работодателите, подкрепени са от кметовете на общините и от бюрата по труда.

Освен необятната гама от специалности, вПлевенска област стабилно се предлагадуална система на образование. През идната образователна годинатя ще разшири обсега си ище бъдат разкрити още 4 паралелки.

Предложеният проект контролира и приема на възпитаници със специфични просветителни потребности. Внего са включении предпазени специалности, за които се очаквабъдещнедостиг на експерти на пазара на труда.

След полемика препоръчаният държавен план-прием бешеподложен на гласоподаване иединодушно признат, след което ще бъде показан в Министерство на образованието и науката.

Обобщавайки усещанията си от съвещанието и въз основата на професионалния си опит, Николай Абрашев насочи към членовете на Комисията едно прагматично предложение – да се провеждат срещи сред бъдещи зрелостници, представители на работодателите, браншовите организации и бюрата па труда. Така де се даде опция намладежите да слагат въпроси, свързани с професионалната имреализация. Целта на тези срещи е младежите да открият своята мотивацияда останат в Плевен - цел, която Николай Абрашев е възприел като персонална идея.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР