На1-ви март 2023 г от 11:00ч на площад Бдинци“ ще

...
На1-ви март 2023 г от 11:00ч на площад Бдинци“ ще
Коментари Харесай

Във Видин на 1 март спектакъл-шествие за Сирни Заговезни и Мартенските празници

На1-ви март 2023 г от 11:00ч на площад „ Бдинци “ ще стартира шествие, коетоще потегли от пешеходната зона до СУ “Цар Симеон Велики “, предвождано от възпитаници на ППМГ „ Екзарх Антим I ”, издигащи хоругви и облици на наши славни предшественици, ще премине през комерсиалната улица, и ще приключи пред постройката на Симфониета Видин, с цел да даде началото на интерактивен Спектакъл.

Всички присъстващи ще могат да вземат участие в обреда на Опрощението, да си разменят мартеници с благопожелание за здраве, мир, единство и благополучие, и да се заловен на празничното хоро.

Организатори на събитието:

Клуб „ Мнемозина “ гр. София – Клуб на дейци на културата, създатели и експерти в некомерсиалното изкуство. Реализират планове с разнообразни възрастови групи младежи в цяла България, като основават пространство за възобновление на обичайните български полезности, посредством модерните интерактивни форми на театралните изкуства.

Ателие за обичаи и фолклор „ Еподе “ гр. София прави проучвания и разработки в региона на античната ни просвета и обичаи. Работи по планове, имащи за цел популяризирането и консолидираното на детайли от духовното ни завещание, отразени в изящните и приложни изкуства. Възстановява празници и празнувания, част от съкровищницата на нашата обредност.

Спектакъл-шествие „ Мартенски Мистерии “ с присъединяване на възпитаници на ППМГ „ Екзарх Антим I ” е показан за първи път на 28.02.2020 година в град Видин. Очаква се събитието да прерасне в годишен общински празник от културния календар на Община Видин.

Събитието се организирас поддръжката на Община Видин
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР