На Земята съществуват над 200 държави. Сигурни сме, че сте

...
На Земята съществуват над 200 държави. Сигурни сме, че сте
Коментари Харесай

Кои са най-малките държави в света

На Земята съществуват над 200 страни. Сигурни сме, че сте чували множеството от тях най-малко един път. Има обаче и някои други, по-малко известни – дребни местенца, за чието битие даже не сте подозирали.

Палау

Площ: 459 км²
Население: 21 347 души

Република Палау включва 241 острова, намиращи се в западната част на Каролинските острови. Повечето са необитаеми и единствено 11 от тях са обитаеми. Има малочислено население, 70% от което живее на остров Бабелтуап и остров Корор. По-голяма част изповядва християнството, а към 1/3 - локалната вяра модекнгеи.

Ниуе

Площ: 261,46 км²
Население: 1190 души

Ниуе е дребна англоговоряща островна страна, ситуирана в югозападната част на Тихия океан. Намира се на североизток от Нова Зеландия. Поради малобройното си население и дребна територия, Ниуе се е включила непринудено към Нова Зеландия, която е една от водещите стопански системи в Океания.

Княжество Хът Ривър

Площ: 75 км²
Население: 30 души

Разположено на 560 км. северно от Пърт, Западна Австралия, Княжество Хът Ривър е учредено от Ленърд Джордж Касли през 1970 година след митинг против земеделската политика на държавното управление. Днес то е известна туристическа дестинация. Микронацията прави лични възпоменателни монети и даже приема фирмени регистрации, чиято легалност е съмнителна съгласно австралийските управляващи.

Свети Китс и Невис

Площ: 261 км²
Население: 52 329 души

Свети Китс и Невис се състои от два вулканични острова. Общата им брегова линия е 138 км. Те имат планински релеф с вулканичен генезис, като най-високият връх е Монт Мизери – 1156 м. Известни са с девствените си плажове, буйни тропически гори и атракции, като фестивалът “Culturama “, вулканичния конус на връх Невис и живописната железопътна линия Свети Китс.

Тувалу

Площ: 26 км²
Население: 10 959 души

Тувалу е тихоокеанска страна, която преди 1976 година е била позната и като Елис. Разположена e върху група атоли в Полинезия, сред Хавайте и Австралия. Тувалу има превъзходни плажове с рифове и палми. Територията и може да е дребна, само че атмосферата която се усеща там е в действителност неповторима.

Княжество Себорга

Площ: 4,91 км²
Население: 312 души

Себорга е село и община в район Лигурия, северозападна Италия. Градчето е известно с претенциите си за самостоятелност. В предишното бенедектинските монаси от Лерино закупуват земята на Себорга от рубрика на Вентимиля и по този начин се трансформират в принцове. Монасите от Лерино са оторизирани от краля на Франция даже да коват локална монета. Себорга има консулства в 19 страни.

Суверенен малтийски медал

Площ: 0,012 км²
Население: 113 500 души

В Рим (освен Ватикан) ще откриете още една микро страна, наречена Суверенен медал на Малта. Тя заема три здания, две от които се намират в Рим, а третата е на о-в Малта. Държавата разполага със своя лична валута, марки, уебсайт, автомобилни номера и паспорти. Това е единствената страна в света, където латинският е формален език.

Науру

Площ: 21 км²
Население: 13 000 души

Най-малката островна страна се намира в Тихия океан, южно от Маршаловите острови. По повърхност тя е най-малката неевропейска страна в света – ситуирана е на остров от 21 кв. км. Това е и единствената страна в света, която няма публично оповестена столица. За такава жителите й смятат град Ярен.

Княжество Силенд

Площ: 0,004 км²
Население: 27 души

Княжество Силенд в покрай брега на английската провинция Съфолк е най-малката страна в света, наброяваща едвам 27 поданици. Тя си има кралско семейство, своя валута и даже и футболен тим. Мини-държавата е ситуирана във вътрешността в морето на 10 километра от брега и на външен тип припомня нефтена платформа. Всъщност това е изоставена цитадела от Втората международна война.

Република Молосия

Площ: 3,34 дка
Население: 1 човек

Молосия е замислена през 1977 година от Кевин Бауф като част от учебен план и учредена през 1999 година Тя обгръща 3,34-декаровия дом на Бауф в Невада. Бауф я разказва като „ диктаторска бананова република ” във военно състояние, „ поради безредици и нестихващата надвиснала опасност оттатък границата ”. Молосия претендира, че е една от първите страни, признали Косово.

Инфо: www.obekti.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР