На земеделските производители от силистренския регион трябва да им се

...
На земеделските производители от силистренския регион трябва да им се
Коментари Харесай

Евродепутатът Момчил Неков представи в Силистра възможностите за развитие на земеделието в района и привличане на инвестиции

„ На земеделските производители от силистренския район би трябвало да им се даде видимост и опция за развиване посредством вложения и развиване на инфраструктурата “. Това съобщи нощес в Силистра евродепутат Момчил Неков по време на проведената от него среща с хора от района, италиански вложители и представители на община Силстра.

„ Целта е да се срещнат евентуални вложители в селскостопанското произвеждане със аграрни производители и младежи от района “, добави Неков.

В срещата участваха почетният консул на Италия в България- Джузепе Де Франческо, италианските производители и вложители Доменико Санкрика и Роберто Санторели, кметът на община Силистра- доктор Юлиян Найденов, зам.-кметове, представители на регионалната и общинска администрация, представители на бизнеса и аграрни производители.

„ Регионът на Силстра е обичайно прочут със своята селскостопанска и хранително-вкусова индустрия. От географска позиция той принадлежи към регионите с най-плодородните почви в цяла Европа и заради това от години селскостопанският бранш е главен фактор за развиването на локалната стопанска система. Поради дистанцията си от икономическите центрове на страната, район Силистра изостава във връзка с вложенията и вътрешното доближаване, заради което регионът има един от най-малките приходи на глава от популацията в България и в Европейски Съюз. Населението е намаляло с повече от 30%. Хората в дейна трудоспособна възраст са главният източник на миграция от района, както към други райони в страната, по този начин и в чужбина.
„ Развитието на земеделието в силистренския район и подоготвката на фрагменти в съществуващите 3 професионални аграрни учебни заведения в региона може да обезпечи на региона отлична опция за икономическо възобновление “, съобщи Неков.



„ Италия е обичаен сътрудник на България в региона на селското стопанство. Във вашата страна има доста италиански вложители. Един от най-големите производители на череши в цяла Европа работи в страната и уголемява производството си посредством вложения все още в Южна България “, съобщи Джузепе Де Франческо, почетен консул на Италия в България. Той добави, че италиански производители от бранша на хранително-вкусовата индустрия имат интерес към продукция от региона на Силистра – най-вече кайсии, череши, вишни, а в бъдеще и към основаването на нови индустриални и преработвателни уреди.

„ Био земеделието може да се развие в района, защото търсенето на био артикули в света непрестанно пораства “, съобщи Доменико Санкрика, италиански био производител и вложител. Той съобщи, че работи интензивно в България и търси производители, които създават чисти артикули без химическа обработка. Санкрика изясни преимуществата и изгодите за земеделските производители от производството на био артикули.

Роберто Санторели, производител на череши и кайсии, сподели, че работи с производители от Силистра и изкупува от тях продукция. Той дефинира като доста правилни и работливи хората от района.

„ Инвестициите в селското стопанство биха основали работни благоприятни условия за голям брой браншове като произвеждане, само че също по този начин и за обработка и логистични услуги “, добави евродепутат Момчил Неков.

Той пое ангажимент към аграрни производители и хора от района да разпространява опциите за развиване на овощароството и реализиране на италиански вложения в селскостопанското произвеждане.

По време на срещата Момчил Неков обясни и нуждата от отбрана на географски инструкции и предпазени наименования за генезис на обичайни български артикули, за повишение на тяхната прелест, опция за реализация на пазари и по-добри приходи.

Неков съобщи, че известната „ силистренска кайсия “ може да бъде включена в европейските схеми за качество и да бъде предпазена като артикул със предпазено географско напътствие.

Той посочи, че въвеждането на сходен вид означения дава на продуктите видимост, гаранция за качество и генезис, опция за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде спомагателен подтик за локалното произвеждане.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР