„На здравната система няма да и е леко с новия

...
„На здравната система няма да и е леко с новия
Коментари Харесай

Акад. Петрунов не вярва, че „Омикрон“ и 2022 г. водят края на пандемията

„ На здравната система няма да и е леко с новия вид на ковид Омикрон, комбиниран с грипа “. Това изясни пред Нова ТВ имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов. По думите му най-натоварени ще бъдат персоналните лекари.

„ Общопрактикуващите лекари ще бъдат най-натоварени в тази ситуация. Хората се обръщат незабавно към тях за помощ. Като прибавим към това и почналото постепенно развиване на грипната зараза - по никакъв начин няма да е леко на здравната система”, посочи той.

Акад. Петрунов уточни, че към момента няма съществени данни за метода на протичане на Омикрон.

„ Засега знаем, че болестта протича по-леко, само че разновидността е доста по-инфекциозен. Вирусът се популяризира бързо и обгръща доста повече хора за малко време”, разясни експертът.

Имунологът се разгласи за стимулиране на всеобщата имунизация. „ Вече има задоволително данни, че имунизацията с наличните ваксини води до доста понижаване на случаите и на Омикрон инфекцията. Тези ваксини работят по-слабо към новия вид, само че работят дотам, че да предотвратят мощното му разпространение”, разяснява той.

Алергологът напомни и двете съществени функционалности на имунизациите против COVID-19.

„ Да понижат тежестта на болестта и да предотвратят смъртните случаи”, сподели акад. Петрунов и уточни нуждата от слагането на бустерна доза.

Коментар от него пристигна и за късните последствия от ковид. Допълни, че се счита, че не по-малко от 20% от всички прекарали инфекцията, ще развият по този начин нареченият късен или дълъг Коронавирус. „ В момента се приказва, че коронавирусът е повече сърдечно-съдово заболяване”, разясни той.

Акад. Петрунов уточни, че изцяло поддържа имунизацията против COVID-19 при деца от 5 до 11 години. Той насочи и зов: „ В никакъв случай не се тормозете. Ваксината е изпитана на хиляди деца. Тя не е потвърдила никакви по-големи странични реакции или нездравословни явления, спрямо възрастните”, добави имунологът и изясни, че следва зараза точно на младите.

За край той разяснява и дали счита, че 2022 ще докара до края на пандемията.

„ Не бих споделил, че това нещо ще е допустимо, по отношение на това, което се развива сега. За мен тя ще намалее. Плюс това ние ще свикнем да живеем с пандемията, спазвайки ограниченията. Тя ще затихне, само че никой не може да каже дали няма да се появи нов вариант”, предвижда акад. Петрунов.

Експертът добави, че изменчивостта на вируса е забележителна. Затова изясни, че колкото повече ваксинирани хора има, толкоз по-малко вирусът ще се трансформира. „ Имунизацията не оказва помощ единствено за това вие да не боледувате или починете с заболяването, само че и да намалите вероятността от разновидност на вируса”, посочи той.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР