На заседанията на постоянните комисии на Общински съвет – Ловеч

...
На заседанията на постоянните комисии на Общински съвет – Ловеч
Коментари Харесай

Комисиите на Общинския съвет в Ловеч обсъдиха промени в наредбите за местните такси и цени на услуги и за условията и реда за записване в детските градини

На съвещанията на непрекъснатите комисии на Общински съвет – Ловеч на 22.03.2022 година, по предложение на Кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, бяха разисквани и признато да се създадат промени в две общински наредби. Промените са в Наредба за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч и в Наредба за изискванията и реда за записване, отписване и пренасяне на деца в детските градини на Община Ловеч.

Промените са свързани с отпадането на таксите, заплащани от родителите за прилагане на детски ясли и детски градини от децата им, считано от 01.04.2022 година, както и с нуждата от синхронизиране на локалната нормативна уредба с нормативни актове от по-висока степен.

С измененията в Наредба за изискванията и реда за записване, отписване и пренасяне на деца в детските градини на Община Ловеч се регламентира и организацията на работа в детските градини в неучебното време през летните месеци. Промените касаят организацията на работа, както с децата приключили предучилищно обучение, по този начин и с децата от другите възрастови групи, за застраховане на достъпа им до детска градина. Целта е оптимално вземане предвид с ползите на децата и желанията, опциите, трудовата претовареност и задължения на родителите през лятото, след осъществяване на авансово изследване и разискване с тях.

Регламентирано е работата с деца през летните месеци да се провежда по авансово координиран и одобрен месечен график, съгласуван и с нуждата от главно разчистване и настоящи поправки в пространствата, както и с нуждата от прилагане на законоустановения отпуск от личния състав, единствено през неучебното време.

С друго предложение на Кмета на Община Ловеч до Общински съвет – Ловеч, се внася актуализация на общински стандарт за прехрана на едно дете в детска градина на територията на община Ловеч, признат с решение на Общински съвет – Ловеч № 167/31.07.2012 година. Действащият общински стандарт (със средства от локални приходи) за годишна прехрана на едно дете в детска градина е 718 лв.. За бюджетната 2022 година с Решение на Министерски съвет № 50/03.02.2022 година за приемане на стандарти за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2022 година е въведен нов „ Норматив за прехрана на дете в общинска детска градина или общинско учебно заведение, включващ и компенсиране отпадането на съответните такси по ЗМДТ “, в размер на 650 лева годишно, който облекчава издръжката в общинските детски градини, образувана от локални доходи. Този държавен стандарт е по-нисък от настоящия досега общински стандарт от 718 лв., което постанова в допълнение общинско финансиране за прехрана на едно дете в детска градина, с изключение на държавния стандарт за прехрана от 650 лв.. С предлагането си Кметът на Община Ловеч предлага спомагателна общинска прехрана от 200 лева до края на годината, изхождайки от инфлационните процеси в страната и предстоящите по-големи разноски за прехрана през 2022 година. По този метод се подсигурява прехрана на едно дете в детска градина на територията на Община Ловеч за 2022 година, в размер общо на 850 лева с държавни и общински средства. Предложението е признато във всички непрекъснати комисии на Общински съвет – Ловеч.

Водещ претекст за препоръчаните от Кмета на Община Ловеч промени, по отношение на образуване и застраховане на дейностите в детските градини на територията на общината, са ползите на децата, на родителите им и на личния състав в институцията.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР