На заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък трябва да

...
На заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък трябва да
Коментари Харесай

Ценни сгради ще се реставрират с помощ от Общината

На съвещанието на Столичния общински съвет в четвъртък би трябвало да бъде утвърдено финансирането за сметка на бюджета на града на първите стъпки по реставрирането на емблематични сгради в сърцето на София : изцяло проучване на постройките, сформиране на механически паспорт и правене на капиталовите планове, възнаграждение на такси за съгласуване/одобряване на същите, издаване на позволение за градеж и разноските по авторски контрол на проектантите по време на строителството.

Възстановяването е по общинската стратегия Културно завещание, която обезпечава безвъзмездна подготовка на цялостната строителна документи и план от специалисти на НАГ.

Програмата беше препоръчана от кмета на София Йорданка Фандъкова и беше призната от СОС през 2019 година.

Целта е поддръжка на напъните на гражданското общество за запазване на недвижимото културно завещание на територията на Столична община и насърчаването на притежателите на недвижими културни полезности за осъществяване на нужните действия по опазването, реставрацията, консервацията и социализацията им.

Някои от красивите къщи в листата към този момент са били обект на публични полемики поради дългогодишно неприятното си положение, очевидно по волята на притежателите им.

Едната от тях е Къщата на Фингов – домът на един от архитектите, оставили най-траен отпечатък в образа на остаряла София. Тя стана първият обект, чието възстановане стартира по програмата Културно завещание на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Новите утвърдени от експертния и програмния съвет на Културно завещание са:

Жилищно-търговска постройка, б. на Иван Кацаров, бул. Ст. Стамболов № 52 –до Женския пазар;
Жилищно-търговска постройка, ул. Леге № 3

Жилищно-търговска постройка, б. на Райна Данаилова, бул. Кн. Мария Луиза № 65
Жилищна постройка, б. на Нешо Салчев, ул. Ген. Паренсов № 4;

Сграда на б. кафене Средец - б. Якобински клуб, ул. Ив. Вазов № 6
Жилищно-търговска постройка, б. здание на Калпакциев, бул. Хр. Ботев № 101 Жилищно-търговска постройка, б. на Соломон Кокашвели, ул. Княз Борис I № 143;

В листата има и аварийни обекти:

Жилищна постройка, б. на инж. Йорданов, ул. Добруджа № 7
Жилищна постройка, б. на Б. Нешев, ул. Московска № 21;

Наталия Каменова

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР