На заседание на Съвета за сигурност на ООН за заселническата

...
На заседание на Съвета за сигурност на ООН за заселническата
Коментари Харесай

Сблъсък между американци и палестинци на заседание на ООН заради плана на САЩ за мир в Израел

На съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за заселническата политика на Израел в палестинските територии палестинци и американци демонстрираха диаметрално противоположни позиции за бъдещия кротичък проект, който Вашингтон се чака да оповести през юни, съобщи Франс прес.

В наличието на съветника на президента Доналд Тръмп за Близкия изток Джейсън Грийнблат ръководителят на палестинската дипломация Рияд ал Малики сподели, че бъдещият американски проект не е плод на " старания, ориентирани към мир ", предава Българска телеграфна агенция.

Присъствието на двамата политици в една и съща зала е огромна необичайност, доколкото връзките сред палестинците и американците са прекратени от края на 2017 година, когато Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, показват Агенция Франс Прес.

" До момента всичко сочи, че не става дума за проект, целящ реализиране на мир, а по-скоро за условия, които би трябвало да приемем. Не съществува парична сума, която би направила допустими тези условия, отсече палестинският министър.

Ще бъде препоръчана " реалистична и осъществима " визия, увери в отговор Джейсън Грийнблат. Инициативата е създадена от екип, потърсил " нов взор " върху аргументите за спора, добави той и насочи молба за подпомагане на двете страни в полемиките по нея, когато бъде оповестена.

Грийнблат, Джаред Къшнър - консултант и шурей на американския президент Доналд Тръмп, и американският дипломат в Израел Дейвид Фридман са съавтори на мирния проект, умислен преди две години и предстоящ идния месец.

Неофициалното съвещание на Съвета за сигурност бе проведено от Индонезия и Кувейт, две от непостоянните членки. В него участваха и специалисти, сериозно настроени към Израел и Съединени американски щати като негов покровител.

Джейсън Грийнблат осъди обстоятелството, че " Израел не бе поканен да даде мнение ". Изявлението му съдържаше основно рецензии против " предубедеността " на Организация на обединените нации против Израел - първоначално " слаба и нежна дребна страна ", трансформирала се в " процъфтяваща народна власт ".

" Нека престанем да твърдим, че спънка за политическо решение са колониите ", сподели американският консултант и съобщи, че " казусът " са организациите " Хамас и Ислямски джихад ".

При подписването на мирните съглашения от Осло " имаше 100 000 израелски заселници ", а през днешния ден, 25 години по-късно, " в палестинските територии, в това число в Източен Йерусалим, има над 600 000 ", подсети Рияд ал Малики. Израел " към този момент даже не се мъчи да скрие същинското колониално естество на своята окупация, нито желанието си да анексира палестинските територии ", съобщи шефът на палестинската дипломация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР