На заседание на Съвета за сигурност на ООН, поискано от

...
На заседание на Съвета за сигурност на ООН, поискано от
Коментари Харесай

Русия и САЩ сблъскаха позиции за Близкия изток в Съвета за сигурност на ООН

На съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, поискано от Русия, представителят на Съединени американски щати настоя, че въздушните удари по проирански групировки в Сирия и Ирак са били нужни и пропорционални.

Робърт Ууд повтори, че Съединените щати ще извършат още офанзиви по цели на шиитските милиции.

 
Русия свика това съвещание под подправения предлог, че Съединените щати нямали причина да отговорят на офанзивите, които убиха наши военни. Струва си да повторя: дейностите, подхванати от американските сили на 2 февруари, са нужни и пропорционални, в сходство с интернационалното право и при практикуване на свещеното право на Съединените щати на самозащита.
Робърт Ууд – заместник-постоянен представител на Съединените щати в Организация на обединените нации
Решително осъждаме този нов и дръзновен акт на експанзия от страна на Съединените щати против суверенна страна, който основава повече опасности и усилва неустойчивостта в район, който към този момент е в пламъци.
Василий Небензя – непрекъснат представител на Русия в Организация на обединените нации

Докато рисковете за по-нататъшна ескалация на войната нарастват, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън е на петата си дипломатическа задача в Близкия изток. След Саудитска Арабия той отпътува за Египет. Задачата на Блинкън обаче е сложна: Тел Авив и Хамас се разминават по основни детайли от евентуално помирение.

Израел отхвърли апелите на Съединени американски щати за основаване на самостоятелна палестинска страна, а войнствените съдружници на Иран в района не демонстрират признаци, че ще спрат ударите си по американски обекти. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР