На заседание днес правителството не назначи нови областни управители, въпреки

...
На заседание днес правителството не назначи нови областни управители, въпреки
Коментари Харесай

Областните управители остават на работа засега

На съвещание през днешния ден държавното управление не назначи нови регионални шефове, макар упованията това да се случи. 27 от 28 от тях подадоха оставка в понеделник поради неспособност да извършват политиката на кабинета.

" Реакцията на институциите този път беше удивително бърза ", означи министър председателят Николай Денков.


С тези думи той благодари на всички служби, които в първите часове на наводнението в Берковица и Врачеш са реагирали навременно и съответно - вътрешното, еко- и общественото министерство, армията, кметовете и елементарните хора.

" Искам да благодаря и на Министерство на околната среда и водите, които наблюдават ежечасно безусловно и подават информация за това, какво се случва, къде имаме рискови фактори ", добави Денков.

Той изрази и специфични благодарности на Димитринка Каменова, кмет на община Берковица, Марин Гурчовски, кмет на с. Врачеш, и на регионалния шеф на Област Монтана Валери Димитров.

Денков подсети, че навръх 12 юни, 27 регионални шефове са подали оставка. Заяви, че те работят за страната, а не за партии.

" В тази активност няма място за политически изявления, в случай че някой регионален шеф няма политически упоритости, които са свързани с идните локални избори ", сподели Денков.

Той изясни, че към този момент регионалните шефове остават по места и ще бъдат сменяни поетапно.

" Това е извънредно значима позиция. Тези, които са назначени от предходното служебно държавно управление, ще продължат да извършват отговорностите си, по този начин както са по закон, и надлежно техните заместници, и ще бъдат замествани поетапно, тогава когато сме сигурни, че новият човек, който ще бъде определен на съответната позиция, ще може да я извършва уместно ", изясни Денков.

Подадените оставки в понеделник, от кабинета дефинираха като " невиждани " и поставящи под тестване осъществяването на законовите отговорности на изпълнителната власт.

Двадесет и седемте регионални шефове, които пожелаха да освободят поста си, показаха два аргумента за това - промяната на държавното управление и разликите в политическите възгледи

Всички, подали оставка, бяха определени от служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР