На Запад не ходят само руски шпиони. Ходят и хора,

...
На Запад не ходят само руски шпиони. Ходят и хора,
Коментари Харесай

Димитър Гърдев, дипломат: На Запад не ходят само руски шпиони

„ На Запад не вървят единствено съветски шпиони. Ходят и хора, които са прозападно насочени. Голяма част от младежите в Руската федерация гледат към Европа като една опция. И по тази причина, даже за страни, оповестени за свързани с интернационалния тероризъм, която е извънредно последна мярка – Иран, Северна Корея, не се е допускало до цялостна възбрана. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria дипломатът и интернационален анализатор Димитър Гърдев като коментар по отношение на премисляната от Европейски Съюз опция за ограничение на визите за съветски жители.

Това предложение на Чехия в началото беше обвързвано с цялостна възбрана за издаване на визи за съветски жители. Но тя го моделира и сега става дума за ограничение на тази стратегия, която беше от 2017 година, за улеснено придобиване на визи от съветски жители. Според мен, това ще бъде замисъла, който ще бъде препоръчан, вероятно като идващ пакет от наказания, а не цялостна възбрана. Такова нещо на Земята няма.

Тука става дума за ограничение на визите, които са с шенгенска значителност. И за Чехия, и за Полша, сега, в който получат съветските жители такава виза, им се дава опция да пътуват в цялото Шенгенско пространство. При България и Румъния това към този момент не е по този начин.

На глобите би трябвало да се гледа като главно оръжие, какъвто е този план, за въздържане и въздържане на елита. А не наказване на съветското население като цяло. Защото в случай че бъде препоръчано по този начин, без да е изборно, това ще има извънредно отрицателна реакция и на европейски насочените младежи в Русия към Европа. Защото това е обидно. В лицето на (Жозеп) Борел слушам същите доводи – той е срещу. Ще се вземат поради тези неща и ще се търсят съответни целеви удари върху центровете за взимане на решения.

Позицията на българското външно министерство, изразена от зам.-министър Кожухаров, е това, че България не приветства цялостна възбрана за пътешестване и издаване на визи за съветското население. Програмата за улеснено приемане на шенгенски визи би трябвало да бъде редуцирана.

България е с един от най-рестриктните режими. Дори самата Полша, когато това ѝ беше преференциално, а също и Чехия лятото, даваха опция да се получават визи на съветски жители на самите летища. Ние това не го позволяваме. Имаме толкоз рестриктивен режим, без значение, че сме извънредно мечтана и посещавана курортна дестинация. Това ще ни сложи в едно неизгодно състояние към нашите районни съперници – Гърция и Турция ще се възползват мълниеносно. Така че нашите връзки би трябвало да бъдат свързани с това, което загатнах – ние нямаме шенгенски визи, не изпълняваме програмата за улеснено приемане на визи. Освен това, с тези напрегнати връзки, които имаме, в чисто двустранните дипломатически връзки, с невиждано понижения състав на българското посолство и консулски служби, това ще затрудни извънредно доста приемането на визи.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР