На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие

...
На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие
Коментари Харесай

КЕВР лицензира още две дружества за търговия с природен газ

На закрито съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решения за издаване на лицензии за реализиране на активността „ търговия с природен газ “ на две енергийни сдружения - „ АИК Енерджи Румъния “ С.Р.Л. и „ ДХТ Интернешънъл “ С.А. Това оповестиха от пресцентъра на КЕВР.

Съгласно член 39, алинея 1, т. 5, предложение второ от Закона за енергетиката /ЗЕ/ и член 9, алинея 1, т. 10а от НЛДЕ активността „ търговия с природен газ “ предстои на лицензиране. По силата на законовите условия след 01.10.2021 година търговията с природен газ ще може да се прави само въз основа на издадена лицензия.

С признатите през днешния ден решения общият брой на енергийните сдружения, на които Комисията до момента е издала лицензии за активността „ търговия с природен газ “, е 32.
свързани новини4239на 01.10.2021
След осъществен обширен юридически, стопански, финансов и механически разбор на опциите на всяко дружество-заявител да прави активността „ търговия с природен газ “ в сходство със законовите условия, в решенията на КЕВР се показва, че желаните лицензии следва да бъдат издадени за период от 10 години. Мотивите за този период са с оглед развиването на пазара на природен газ в България и в района, което е извънредно динамично и това не дава опция да бъде направена реалистична прогноза на пазарната адекватност на компания, оперираща на този пазар, за интервал по-дълъг от 10 години. Този период е и в подтекста на политиката на Европейския съюз за поощряване на развиването на възобновимите енергийни източници като други възможности на изкопаемите горива, изключително петрол и газ, както и за поддръжка на декарбонизацията и потреблението на възобновими енергийни източници.

С признатите от Комисията решения на двете сдружения са утвърдени и Правила за работа с консуматори на енергийни услуги, които са приложение към издадените им лицензии за търговия с природен газ.

На настрана съвещание Комисията одобри решения, с които утвърди бизнес проектите на двете сдружения, на „ ДХТ Интернешънъл “ С.А. - за интервала 2021-2025 година и на „ АИК Енерджи Румъния “ С.Р.Л. - за интервала 2022-2026 година
В сходство с условията на нормативната уредба, преди да одобри решения за издаване на лицензии на трите сдружения за активността „ търговия с природен газ “ и за одобрение на бизнесплановете им, на 06.10.2021 година Комисията организира открити съвещания. На тях представителите на заявителите подчертаха, че одобряват без възражения изводите и констатациите в направените отчети.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР