На закрито заседание КЕВР прие Правила за работа на организирания

...
На закрито заседание КЕВР прие Правила за работа на организирания
Коментари Харесай

КЕВР прие Правила за работа на организирания борсов пазар на електрическа енергия

На закрито съвещание КЕВР одобри Правила за работа на проведения борсов пазар на електрическа сила /ПРОБПЕЕ/, оповестиха от регулатора. Съгласно измененията в Закона за енергетиката от 08.10.2019 година КЕВР утвърждава разпоредбите по предложение на оператора на проведения борсов пазар.

Основната цел на признатите ПРОБПЕЕ е да се реализира сигурност и изясненост в публичните връзки, зародили вследствие на търговията на електрическа сила на проведения борсов пазар, като се регламентират правата и отговорностите на комерсиалните участници и на БНЕБ ЕАД, прецизират от КЕВР.

С разпоредбите се обгръща цялостната активност на борсовия оператор, в това число на трите пазарни сегмента - "Ден напред ", "В рамките на деня " и Централизиран пазар за покупко-продажба на електрическа сила посредством двустранни контракти.

КЕВР образува произвеждане за нарушаване на прозрачността на пазара за търговия на едро с сила

В обособени глави са регламентирани процедурите за регистрация и достъп на комерсиалните участници до електронните системи за търговия и сетълмент, разпоредбите за отдръпване, премахване и изключване на търговски участници от борсовия пазар, реда, метода и изискванията за реализиране на търговия на обособените пазарни сегменти. Уточнени са дейностите, пораждащи финансови взаимоотношения и финансови отговорности, както и предоставяните услуги по сетълмент на всички сегменти на борсовия пазар на електрическа сила. В ПРОБПЕЕ е уредена и отговорността на комерсиалните участници при несъблюдение на отговорности, произлизащи от присъединяване им на борсовия пазар, както и от подписани контракти за търговия на този пазар, допълниха от регулатора.

С наредбите на глава "Правила за държание " се основават условия за естественото и несъмнено действие на борсовия пазар и се регламентират разпоредбите за транспарантно реализиране на покупко-продажбите и за сигурност на предоставяната в тази връзка информация. Регламентирани са забрани за манипулиране на пазара и за търгуване с вътрешна информация, произлизащи от условията на Регламент /ЕС/ номер 1227/2011 /REMIT/ по отношение на интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила, се показва в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР