На заключителната церемония от Седмото издание на Международния фестивал за

...
На заключителната церемония от Седмото издание на Международния фестивал за
Коментари Харесай

Eто призьорите на #7 МФП Орфей Пловдив

На заключителната гала от Седмото издание на Международния фестивал за лирика „ Орфей “ в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив довечера бяха присъдени с къса мотивация следните награди в авансово оповестени на мултиезичния уебсайт на форума www.orpheus-plovdiv.eu категории.

 

Награда „ Орфей “ за изцяло показване:

Олимби Велай (Албания) – за мистиката и акустиката, за съмненията сред атеизма и вярата, сред срама и еротиката в Ars Poetica.

Франсиско Моралес Ломас (Испания) – за всекидневните трептения на поетическото в делника.

Награда „ Лирата на Орфей “ на Кадрие Джесур (Турция) – за стихотворенията „ Името “ и „ Без захар “, за достолепието на паметта и преносите й през времето.

 

Награда „ Евридика “ на Иванка Радманович (Сърбия) – за стихотворението „ Ще мине “, за копнежа и утехата, за разминаването и вярата.

Награда „ Евридика “ на Йозджан Юнлю (Турция) – за стихотворението „ Отразяване “, за изкуството на любовта, изваяно от думи.

Награда „ По следите на Орфей “ на Петър Краевски (България) – за най-хубаво есе на тематика „ Фигурата на Орфей – сред мита и мига “.

Специална тапия за принос в културните и литературни връзки сред Чехия и България на Радка Рубилина – Чехия.

Голямата премия „ Орфей “ за изключителни постижения в поезията от Седмото издание на Международния поетически фестивал „ Орфей “ получи на откриващата гала на 9 май – Деня на Европа, българската поетеса Мирела Иванова.

Тя е първата жена стихотворец, носителка на наградата от основаването на фестивала през 2017 година до момента.

Мирела Иванова получи наградата поради:

 
Уникалното заплитане в поетическия език на паметта за детайлностите и стремленията към огромното.За онази памет за детайлности, която е по-силна от забележителните дати и наложителните за честване събития.За еклектиката на живеенето по едно и също време тук и отвъд.За съчетаването на живота на играта с играта на живот.За усета да трансформира биографиите в агиографии.За разглобяването и повторното сглобяване на поетическия език.За наличието й като стихотворец и в публицистиката, и в драматургията.

Голямата премия „ Орфей “ е изключителна и не се присъжда всяка година.

Досегашните й носители са американският стихотворец Джордж Уолъс, българските поети Златомир Златанов и Георги Господинов, турският стихотворец Атаол Бехрамоглу и пловдивският стихотворец и откривател на историята на балканския човек Йордан Велчев.

Призът бе връчен от зам.-кмета по просвета Пламен Панов на Община Пловдив.

Пред цялостната зала той разгласи и новия план на Община Пловдив за преводи и издания на книги на пловдивски създатели зад граница.

Екипът на фондация „ Пловдив ЛИК “ благодари на участниците!

 

Благодарим на младата ни и постоянно младата аудитория на живата лирика!

 

Благодарим на община Пловдив и Общински институт „ Старинен Пловдив “ – Малката раннохристиянска базилика на Пловдив е неповторимо място в България за поетически четения, камерни концерти, срещи.

 

До нови срещи на 9 и 10 май следващата година!

 

Пишете, четете, бъдете себе си!

 

80 поети от 16 страни и 3 континента са взели участие до момента в седемте издания на МФП „ Орфей “ – креативен артикул на фондация „ Пловдив ЛИК “, част от Културния календар на Община Пловдив за 2024 г.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР