На Юрий Шевчук, бележит ветеран на руската рок музика, днес

...
На Юрий Шевчук, бележит ветеран на руската рок музика, днес
Коментари Харесай

Легендарен руски рок певец беше глобен за изявление срещу офанзивата в Украйна

На Юрий Шевчук, изтъкнат деец на съветската рок музика, през днешния ден беше наложена санкция за това, че на концерт осъдил офанзивата в Украйна и президента Владимир Путин, съобщи Франс прес.

Съдебен състав в град Уфа, столицата на съветската република Башкирия, призна артиста за отговорен за " обществено деяние, целящо дискредитиране на потреблението на съветските въоръжени сили ", и го осъди да заплати санкция от 50 000 рубли (около 800 евро), заяви пресслужбата на правосъдната институция, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 18 май 65-годишният Шевчук съобщи, че " родината, това не е непрекъснато да лижеш задника на президента ", съгласно видеоклипове, публикувани онлайн.

" Сега в Украйна убиват хора, и за какво? Нашите момчета умират в Украйна, и за какво? “, попита артистът на концерт в Уфа, обръщайки се към присъстващите. Той изрази страдание за младите в Украйна и Русия, " които умират поради Наполеоновите проекти на нашия цезар ".

Макар на Шевчук в този момент да е наложено административно наказване – санкция, съветският Наказателен кодекс планува за такива закононарушения до пет години ефикасна присъда при положение на рецидив или утежняващи виновността условия.

Певецът, който не участва на днешното правосъдно съвещание, тъй като е под карантина с ковид, внесе писмена декларация посредством юриста си Александър Передрук. В нея Шевчук акцентира, че " постоянно е бил срещу войната, без значение в коя страна и без значение по кое време се е водила ".

Всички проблеми и компликации от политическо естество сред страните и народите би трябвало да се уреждат по дипломатически път, акцентира той.

Фронтмен на рок групата ДДТ, доста известна в някогашния Съветски съюз, Шевчук през годините е осъждал престижа на Путин, а през 2010 година даже насочи предизвикателство към него на среща, излъчена по малкия екран, отбелязва Агенция Франс Прес.

Той беше и един от водачите на огромно протестно придвижване в Русия през 2011-2012 година, с което Кремъл се разправи.

Преди епохата на Путин Юрий Шевчук се отличи с акцията си против първата война в Чечения през 1994-1996 година

Певецът стартира кариерата си през 80-те години на предишния век - последното десетилетие на Съюз на съветските социалистически републики, и си завоюва известност с помощта на песните си против системата в обхванатата от рецесия империя, отбелязва Агенция Франс Прес. При разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Шевчук към този момент е фигура в съветския рок.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР