На Юрий Шевчук, бележит ветеран на руската рок музика, бе

...
На Юрий Шевчук, бележит ветеран на руската рок музика, бе
Коментари Харесай

Един на милион: Знаков руски музикант осъди войната, а в отговор бе глобен

На Юрий Шевчук, изтъкнат деец на съветската рок музика, бе наложена санкция, тъй като на концерт осъдил войната в Украйна и президента Владимир Путин, съобщи Франс прес.

Съдебен състав в град Уфа, столицата на съветската република Башкирия, призна артиста за отговорен за “публично деяние, целящо дискредитиране на потреблението на съветските въоръжени сили” и го осъди да заплати санкция от 50 000 рубли (около 800 евро), заяви пресслужбата на правосъдната институция.

На 18 май 65-годишният Шевчук съобщи, че “родината, това не е непрекъснато да лижеш з*дника на президента”, съгласно видеоклипове, публикувани онлайн.

“Сега в Украйна убиват хора, и за какво? Нашите момчета умират в Украйна, и за какво? “, попита артистът на концерт в Уфа, обръщайки се към присъстващите. Той изрази страдание за младите в Украйна и Русия, “които умират поради Наполеоновите проекти на нашия цезар”.

Макар на Шевчук да е наложено административно наказване – санкция, съветският Наказателен кодекс планува за такива закононарушения до пет години ефикасна присъда при положение на рецидив или утежняващи виновността условия.

Певецът, който не участва на вторнишкото правосъдно съвещание, тъй като е под карантина с ковид, внесе писмена декларация посредством юриста си Александър Передрук. В нея Шевчук акцентира, че “винаги е бил срещу войната, без значение в коя страна и без значение по кое време се е водила”.

“Всички проблеми и компликации от политическо естество сред страните и народите би трябвало да се уреждат по дипломатически път”, акцентира той.

Фронтмен на рок групата ДДТ, доста известна в някогашния Съветски съюз, Шевчук през годините е осъждал престижа на Путин, а през 2010 година даже насочи предизвикателство към него на среща, излъчена по малкия екран, отбелязва Агенция Франс Прес.

Музикантът бе и един от водачите на огромно протестно придвижване в Русия през 2011-2012 година, с което Кремъл се разправи.

Преди епохата на Путин, Юрий Шевчук се отличи с акцията си против първата война в Чеченската република през 1994-1996 година

Певецът стартира кариерата си през 80-те години на предишния век – последното десетилетие на Съюз на съветските социалистически републики и си завоюва известност, с помощта на песните си против системата в обхванатата от рецесия империя, отбелязва Агенция Франс Прес. При разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Шевчук към този момент е фигура в съветския рок.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР