На юг от селото, по леко спуснатия към реката планински

...
На юг от селото, по леко спуснатия към реката планински
Коментари Харесай

Овчарче Калитко порасна, но не се отказва от измислените истории

„ На юг от селото, по леко спуснатия към реката планински скат, пръснати на всякакви страни, пасяха стада овце. Посред пасбището, растеше остарял, уединен явор с огромна коруба, обгоряла от огън. По ниските му клони висяха, парцаливи и безформени, близо половин дузина пастирски торбички. Овчарчета, струпани вкупом под вековното дърво, се изтягаха върху влажната трева и си бъбреха каквото им пристигна.
Всяко имаше да опише по някоя вярна или измислена историйка. А останалите слушаха прехласнато и шумно одобряваха разказаното:

— Бравос! Ей, че хубаво!

Особено Калитко, който минаваше за предводител на дребната пастирска тайфа, обичаше най-вече да си съчинява “.

С тази пасторална картина стартира книгата „ Овчарчето Калитко “* на Иван Хаджимарчев. Не ви ли припомня тя на кърските сюжети, в които порасналия Калитко седи на дънер край гора или извисява снага посред някоя равнища, разказвайки свободни съчинения за рейтинга на страната. Овчарчетата Ананиев и Нанков, или единствено Ананиев го слушат зяпнали от екстаз, а устата им мълвят: Бравос! Ей, че хубаво!

На тях в действителност им е хубаво да са джипката и край Калитко. Този път той е запленен от оценката за рейтинга на организация Фич. За тези, които не са осведомени с механизма на оценка, сходно известие умерено може да мине за удовлетворителен ПР в навечерието на изборите.

Едновременно с оповестяването на рейтинга пред медиите министър-председателят Бойко Борисов направи директно включване в профила си във " Facebook " от поле край пътя, на чийто декор финансовият министър Кирил Ананиев преразказа известието за повишението на вероятността пред рейтинга на България.

Преди това Борисов се свърза с финансовия министър Ананиев онлайн, изчете в детайли известието и рече самодоволно: " Неблагоприятно политическо събитие значи сегашната коалиция да не ръководи. Освен нашите специалисти, няма други, които да могат да реализират това ". На няколко пъти той попита: " Киро, да не си направил някоя мошенгия? ". Ананиев непретенциозно отвърна: " Не съм правил ".

Няколко топли сълзи се търкулват по лицето на всеки, попаднал на въпросната любовна сценка.

Ако към този момент сте изпили шепа мента, глог и валериан, ще ви срещна с действителността.

Уикипедия: Трите огромни организации за кредитни рейтинги са Стандард енд Пурс, Мудис и Фич. Това са корпорации за финансови услуги. В отговор на спекулативната офанзива против еврото, Европейски Съюз обмисля основаването на подкрепяна от Европейски Съюз организация за кредитни рейтинги, която да е релативно самостоятелна от „ трите огромни “.

През 2001 година, делът на финансови услуги и реклама на Мудис и Стандард енд Пурс на пазара е към 40% всяка, а този на Фич е към 15%; като по този метод „ огромните три кита “ имат общо 95% от пазара, т.е. те реализират de facto олигопол, насочвайки потока от финансови вложения в мечтаната от клиента (клиентите) им посока. Въпреки това, тези данни действително подценяват превъзходството на Мудис и С&П, защото нормата за отпускащите заеми е да добиват рейтинги от тези първи две организации за кредитен рейтинг, и единствено рядко вложителите се обръщат към Фич за съвет, да вземем за пример при недоразумение сред Мудис и С&П.

Статутът на „ Трите огромни кита “ е единствено на равнище „ Национално приети статистически рейтингови организации “ в Съединени американски щати.

Казано в резюме: Който заплаща, той поръчва музиката.

Овчарчето Калитко порасна, стана властник и това пъклен му хареса, по тази причина си гледа и брани келепира. А вие си гледайте в краката, да не се спънете и да си разбиете носа…

Борис Петков

................................................................................................

* " Овчарчето Калитко " е книга за прогресивно пастирче, което преди 9.IX.1944 година оказва помощ на партизаните .

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР