На японския остров Танигашима подготвят космическата сонда на Обединените Арабски

...
На японския остров Танигашима подготвят космическата сонда на Обединените Арабски
Коментари Харесай

САЩ, Китай и ОАЕ едновременно на път към Марс

На японския остров Танигашима приготвят галактическата сонда на Обединените Арабски емирства „ Надежда “ (Hope) за полет към Марс. Ако всичко върви по проект, тя ще бъде изстреляна това лято и ще доближи Червената планета през февруари 2021 година. 

Пристигането на 1 350-килограмовата сонда ще съвпадне с честванията на 50-годишнината от основаването на ОАЕ и първия път, в който сонда на страната обикаля Марс, заяви CNN.

Учените от галактическия център Мохамед Бин Рашид в Дубай (MBRSC) планират да изпратят сондата в космоса по едно и също време с Rover Perververance на НАСА и първата китайска задача на Марс - Tianwen 1.

Целта ще е сондите да се изстрелят по време на двугодишния прозорец, през който Земята и Марс са най-близо една до друга, започвайки през юли 2020 година

Въпреки че пандемията е принудила екипа на задачата на Mars Emirates (EMM) да поправя проектите си, те споделят, че тя към момента е на път да започва по график.

„ Почти подготвен за пускане “

„ Когато Covid-19 влезе в уравнението, той определено сложи сложността на друго равнище “, споделя Омран Шараф, водещ на задачата на EMM.

„ Надежда “ е изпратена в Япония три седмици по-рано от плануваното, до момента в който екипът е изпратен две седмици преди този момент, което им дава време за карантина, споделя той. Това обаче не би трябвало да въздейства на старта на задачата, прибавя той.

За да помогне за построяването на галактическия транспортен съд, екипът на ЕММ си партнира с екип в Съединени американски щати в лабораторията за атмосфера и галактическа физика на университета в Колорадо Боулдър.

Според MBRSC, сондата ще измине към 493 милиона километра, а звездни тракери ще оказват помощ за позиционирането на самостоятелния транспортен съд в орбита. На толкоз огромно разстояние и с толкоз доста фактори отвън контрола на екипа, Шараф признава, че съществува риск от неуспех.

„ Марс е рисков, Марс е сложен “, споделя той. „ Мисията е най-малко пет пъти по-сложна от задачите, по които сме работили преди “.

Последните задачи на Червената планета включват роувъра на НАСА Curiosity, който прави фотоси на Марс, откогато се приземи през 2012 година

Голямата цел на „ Hope “

Научният водач на EMM, Сара Ал Амири, споделя, че екипът си е сложил за цел да построи първата цялостна картина на климата на Марс през цялата марсианска година, защото има бездна в данните и разбирането.

„ Досега не е имало задача, която да е взела цялостни набори от данни за метеорологичната система на Марс… през целия ден и когато и да е на деня “, изяснява тя.

Изучаването на метеорологичната му система, в това число измененията в атмосферата и климата, може да помогне да се разбере по какъв начин Марс - планета, която споделя характеристики със Земята - в началото е имала вода на повърхността си, само че сега няма.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР