На втория, заключителен ден от срещата на върха на НАТО

...
На втория, заключителен ден от срещата на върха на НАТО
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Срещата във Вилнюс показва отношението на НАТО към Русия

На втория, финален ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, се чака да се организира първото съвещание на Съвета НАТО-Украйна. Бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков и шефът на ИЦ на МО полк. Владимир Миленски разясниха тематиката пред Българска национална телевизия в.

Според Кючуков символиката на срещата е проявление на отношението на страните на НАТО към Русия, както и поддръжка за войната на Украйна. Именно по тази причина е и близостта на срещата до териториите на Русия.

От своя страна Миленски акцентира смисъла на поддръжката на Алианса, като във военно отношение, той уточни създаването на отбранителни проекти по източния фланг като удобни за България.

" Самият факт че има защитителен проект трансформира сигурността за нас. България е доста по-сигурна към този момент. Знаем, че с нас стоят нашите съдружници ", добави той.

Относно войната в Украйна, Кючуков раздели страните от НАТО на две групи - реалисти и опортюнисти. Реалистите, към които някогашният заместител външен министър включва Съединени американски щати и Германия, заемат позицията, че до момента в който войната продължава, Украйна няма по какъв начин да стане част от НАТО, заради рисковете за пряк конфликт с Русия.

" Тази позиция е споделяна и от Русия. Наблюдава се връзка сред Съединени американски щати и Русия, точно с цел да не се премине алената линия ", разясни той.

Към опортюнистите Кючуков уточни Полша и страните от Балтика. Според Миленски тяхното отношение по въпроса е построено на база историческите им взаимоотношения с Русия.

" Сега би трябвало да се вслушваме по-внимателно в гласа на разсъдъка. Гласът на разсъдъка е, че това, което се е случило в историята, ще се повтори. Русия не е трансформирала държанието си в цялата си история ", добави той.

Добави, че влизането на Украйна в НАТО е въпрос на преценка и взаимни отстъпки от двете страни. Също по този начин повдигна въпроса какво се дефинира като завършек на войната, и по кое време Украйна ще може да стане част от НАТО.

" Дали това значи завършек на военните дейности, дали значи освобождение на всички територии на страната? По въпроса има разнообразни отзиви, само че в този момент просто не е верният миг ", добави той.

Целия диалог вижте във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР