На втория тур на местните избори у нас ще може

...
На втория тур на местните избори у нас ще може
Коментари Харесай

На Балатожа: Гласуваме в около 7250 секции, в 5900 от тях – и на машини

На втория тур на локалните избори у нас ще може да упражним правото си на глас в 7250 секции. В около 5900 от тях ще се гласоподава с машина. Това разгласи представителят на ЦИК Росица Матева.

И добави, че изборната интензивност при първия тур на 29 октомври е била под 50%. „ Всички 265 Общински избирателски комисии предадоха в законния период протоколите за изборните резултати. В момента се прави наново въвеждане на данните от документите в изчислителния пункт в ЦИК.По данни на протоколите на СИК у нас са дали своят вот 2 714 979 гласоподаватели, което прави 44,94% от всички, които имат право на глас. За съпоставяне, през 2019 година този % е бил 49,76, а на парламентарните през април – 40 ”, разясни Матева.

„ На 5 ноември ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони. В 4 кметства ще има балотаж, в който ще вземат участие 3-ма претенденти, защото вторият и третият претендент са с еднакъв брой гласове ”, разясни Матева.

Малко над 6.3 млн. българи имат право на глас на втория тур на локалните избори.

„ В неделя ще могат да гласуват избирателите, които сред първия и втория тур са придобили изборни права, в това число навършилите 18 години към изборния ден. От изборните описи са изключени тези, които са изгубили изборни права сред двата тура. В описите са включени и гласоподавателите, които са подали заявки за гласоподаване по сегашен адрес. По същия метод, за гласоподаване с преносима Секционна изборна комисия нови заявки не би трябвало и не могат да бъдат подавани. Те ще бъдат готови на база подадените заявки за първи тур, само че там, където има включени в избирателния списък по-малко от 10 души, избор с тази комисия не следва да бъде създаван ”, разясни представителят на ЦИК.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР