На втория ден от Великден в Разлог се провежда събитие,

...
На втория ден от Великден в Разлог се провежда събитие,
Коментари Харесай

Фестивал на красотата и българщината в Разлог! 1000 носии на едно място събира хиляди на площада  


На втория ден от Великден в Разлог се организира събитие, което разкрива фолклорното благосъстояние и многообразие на територията на община Разлог. Това е фестивалът „ 1000 носии на едно място ”, който събира повече от хиляда души в национални носии на централния площад в Разлог.
За българската носия знаем, че е един от най-характерните детайли от националната просвета. Това е обичайно облекло, което има характерно значение във всекидневните и празнични действия на българина. Всеки район на България има своя носия с присъщи претекстове, които не се повтарят на никое място другаде.
В орнаментите на българската носия се вплита избран код, по който в предишното българите са разчитали информация - кой от какъв жанр е, от кой завършек на страната - дрехата е носела своето обръщение.
В Разлог носията се пази и предава от потомство на потомство. В домовете на разложани грижливо се съхраняват национални носии със 100-годишна история.

Целогодишно тук се и шият нови носии от майсторки, чиято най-голяма наслада е да познаят ушита от тях носия на огромното хоро, което се вие на площада.
В празника на носиите се включва локалното население и гостите на града, като всички наложително са облечени в носии и с наслада се хващат на най-пъстрото и дълго хоро.

Ставайки част от фестивала „ 1000 носии на едно място ” човек се придвижва в различен свят, където националната носия, музиката, танца господстват над всичко.
С пъстро и дълго хоро жителите на Разлог, облечени в национални носии демонстрират хубостта на традициите, магията на националните носии и вплетените в тях шевици, любовта на хората към родното място и вярата в бъдещето.
Разлог е съхранил през вековете своите обичаи и традиции, които още веднъж се възраждат посредством хората, пременени в национални носии, излъчени от потомство на потомство и защитавани грижливо през годините!

П.Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР