На всяко дете се случва да не слуша родителите си.

...
На всяко дете се случва да не слуша родителите си.
Коментари Харесай

Няколко примера за това как родителите поощряват лошото поведение на децата си

На всяко дете се случва да не слуша родителите си. Но в случай че за едно дете неприятното държание е по-скоро изключение, то за друго, за жалост, то може да бъде предписание. Второто постоянно се случва поради това, че родителите, без да го осъзнават, сами утежняват обстановката. От тази публикация ще научим какви способи на образование и дейности на родителите могат да подбуден детето да се държи неприятно.

1. Непоследователност

 Вие казвате на детето, че през днешния ден повече не му се поставя сладко. То разиграва сценка на нервност и вие му разрешавате да изяде още един бонбон. По този метод вие приучавате своето чадо да си мисли, че е задоволително да стартира да капризничи и ще получи всичко, което изиска.

2. Неизпълнение на обещаното наказване

 Поне един път всички сме виждали родители, които се изхвърлят с празни закани: " Ако още един път направиш това нещо, не помни за тв приемника (никога няма да те взема на мач) никакъв сладолед повече... " и други сходни, а по-късно пускат всичко на самотек и не помнят за въпросната закана. А децата по този начин и не вършат това, което сте им споделили да създадат. Че защо? Нали няма да има никакви последици.

3. Празни оправдания

  " Той е изтощен ". " Той е още малък». " Гладен е ".... Безусловно, не би трябвало да се чака от децата да бъдат безупречни от самото начало – това просто е невероятно. Те могат да огладнеят, да се изморят, могат да бъдат в неприятно въодушевление. Това се отнася изключително за ранната детска възраст, когато на децата към момента им е мъчно да показват своите страсти. Дори учениците от горните класове от време на време се заинатяват. Но в случай че непрекъснато оправдавате своето дете, това не е въобще на добре.

4. Заплахи

 Психолозите са на мнение, че заплашването надалеч не е най-хубавият прийом за възпитаване; той даже може да бъде наименуван разрушителен. В хода на един от опитите си учените открили, че децата, които били заплашвани, че в случай че излъжат, ще получат строго наказване, били по-склонни да лъжат.

5. Викове

Това, че повишавате глас, не значи, че детето ще ви чуе и ще извърши молбата ви, а резултатът от виковете ще бъде временен. Злоупотребата с такива способи може да докара до това, че връзките посред ви ще се скапват.

6. Телесни санкции

 Според направени проучвания, в случай че детето постоянно се подлага на телесни санкции, то може да стане по-агресивно, по-затворено и да се намали самооценката му. То по-скоро ще се научи по какъв начин да заобикаля болката, само че няма да усвои това, че би трябвало да поправя своето държание.

7. Поощряване на неприятното държание с усмивка и с трогване

 Да, може да ви се коства, че вашето чадо е просто очарователно, когато се клати на стола в сладкарницата, пеейки обичаната си ария, или когато стартира да яде с ръце, а след това да си облизва палците. Но останалите хора едва ли ще оценят това. Така детето ще продължи да си прави каквото си желае, в случай че не му се подсети по какъв начин би трябвало да се държи.

 Безусловно доста неща зависят от възрастта. Малките деца към момента не схващат какво е положително и какво е неприятно, и хулиганстват или капризничат, без да си дават сметка за това. За сметка на това те попиват като гъба всичко и в случай че са възприели какво могат да вършат, а какво – не трябва, то в бъдеще с тях няма да имате проблеми. А да го научиш отначало детето, да го превъзпиташ, е доста по-трудна задача.

Превод от съветски език: Александър Василев

Инфо: www.adme.ru

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР