На всяка цена трябва да се преосмисли необходимостта от това

...
На всяка цена трябва да се преосмисли необходимостта от това
Коментари Харесай

Адвокат прикани да помислим: Нужен ли ни е главен прокурор

" На всяка цена би трябвало да се премисли нуждата от това би трябвало ли ни главен прокурор, или не. Нямаме поста на основен арбитър, който да му е подобаващ. Той е с прекомерно доста централизирана власт в него. Докато има основен прокурор, без значение коя персона ще обладава тази служба, проблеми в прокуратурата ще има “, сподели юрист Емил Георгиев. 

По думите му тази фигура е непозната на българската конституция.

" Потвърди се събитието, че има политическо вмешателство и то по върховете на правосъдната власт и че когато магистрати имат данни за други магистрати, те не ги употребяват, както е планувано по закон, а избират да ги резервират за себе си и да ги пазят надали не като бели пари за черни дни, с цел да могат да контраатакуват “, разяснява Емил Георгиев. 

За него е било много учудващо, че основният прокурор даде данни за това, че на наблюдаващ прокурор по  " Барселонагейт “ е оказван напън.

" Наблюдаващият прокурор се обадил на основния прокурор да го пита какво да прави и основният казал  " Ти не знаеш ли, че то е на специфичен контрол “ - това е вътрешно прокурорски диалект за така наречен каузи на трупчета, които се слагат на избрани трупчета и трупчетата се поставят или се смъкват според от ситуацията. Това е извънредно порочна парктика, само че за жалост съществува “, уточни юрист Емил Георгиев.

По думите му казусът в правосъдната власт е систематичен. 

" Много е значимо с какъв брой гласове ще се избира или ще се отзовава основният прокурор, по какъв начин ще действат обособените колегии – съдийската и прокурорската. Много е значимо в парламентарната квота какви членове се избират. За прокурорската гилдия е планувано избираните от парламентарната квота представители да не бъдат настоящи магистрати все още на избора им “, сподели още адв. Георгиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР